Správny matrac je zásadný pre kvalitný odpočinok aj u detí

Sponzorované odkazy:

Správny matrac je zásadný pre kvalitný odpočinok aj u detí

My dospelí si veľmi dobre uvedomujeme, že výber kvalitného ortopedického matraca je veľmi dôležitý pre zdravie nášho pohybového aparátu. Už menej však premýšľame pri nákupe matraca do detskej postele, či postieľky, však deti vyrastú tak rýchlo a nie je potrebné investovať horibilné sumy do nákupu matraca. Opak je však pravdou.

Práve preto, že deti tak rýchlo rastú, ich chrbtica potrebuje dokonalú oporu. Počas spánku sa uvoľňuje rastový hormón, a tak je dôležité, aby vaše dieťa dostatočne dlho a kvalitne spalo. Malé deti spia v priemere desať hodín denne, to znamená, že v posteli strávia takmer polovicu dňa. Nesnažte sa teda šetriť na matraci, nekupujte lacné molitanové vo výpredajoch. To radšej zožeňte starší nábytok do izby z druhej ruky a ušetrené peniaze investujte práve do nákupu kvalitného ortopedického matraca.

Nedá sa všeobecne povedať, ktoré matrace sú pre deti najlepšie a výber na trhu je naozaj široký, a tak môže byť neľahké sa v ponuke detských matracov orientovať. Matrac musí poskytovať dokonalú oporu chrbtici, je vhodné, ak sa prispôsobí kontúram tela – to je dôležité predovšetkým pre deti, ktoré spia na boku. Je len na vás, či zvolíte matrac pružinový, alebo z pamäťovej peny, obe majú svoje výhody aj nevýhody.

Matrac z pamäťovej peny

Matrace z pamäťovej peny sú navrhnuté tak, aby sa prispôsobili detskému telíčku. Môžu byť vynikajúcou voľbou pre aktívne deti a dospievajúcich, pretože poskytujú úľavu od tlaku a znižujú riziko bolesti alebo nepohodlia, sú tiež ideálne pre deti, ktoré môžu mať problémy so spánkom celú noc, pretože neprenášajú pohyb. Rodičia by mali mať na pamäti, že niektoré deti môžu preferovať pocit a podporu, ktorú poskytuje pružinový matrac.

Pružinové matrace

V porovnaní s matracmi z pamäťovej peny bývajú pružinové matrace tuhšie a pôsobia pružnejšie. Pružinové matrace sú často najodporúčanejším typom matracov pre deti, pretože poskytujú dostatočnú oporu a tiež mávajú dlhšiu životnosť ako iné typy matracov. Na výber sú rôzne typy pružinových matracov a každý typ sa bude líšiť úrovňou tuhosti, cenovej dostupnosti a výhod. Ak sa vám zdá pružinový matrac pre dieťatko príliš tuhý, môžete si zaobstarať podložku z pamäťovej peny, vďaka ktorej bude pružinový matrac pre dieťatko pohodlnejší.

Nechajte dieťa matrac vyskúšať

Na nákup matraca sa vydajte spoločne s dieťaťom, to by si ho malo v obchode s matracmi vyskúšať, venujte tomu naozaj dostatok času. Príliš tvrdé matrace nebývajú deťmi obľúbené, pretože sú nepohodlné. Výber matraca by ste mali prispôsobiť aj telesnej výške a hmotnosti dieťaťa a tiež tomu, či netrpia nejakými zdravotnými problémami, napríklad skoliózou a pod.

Matrac pre deti by rozhodne mal mať poťah, ktorý by sa mal dať prať a ktorý sa ľahko dáva dole a naťahuje späť. Pretože počas detstva sa im stane množstvo nehôd. Pre pubescentov vyberte matrac z naozaj priedušného materiálu, pretože s nimi lomcujú hormóny, vďaka čomu sa obvykle viac potia.

Alergici a astmatici ocenia na matrac špeciálny poťah, ktorý bráni množeniu roztočov v posteli a ktorý by mal dať samozrejme tiež oprať.

Článok Správny matrac je zásadný pre kvalitný odpočinok aj u detí bol publikovaný 14. listopadu 2023 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...