Ako uľahčiť zvieratkám zimu u vás na záhrade?

Sponzorované odkazy:

Ako uľahčiť zvieratkám zimu u vás na záhrade?

Určite máte všetko spôsobne pripravené a upratané, aby vaša záhrada mohla cez zimu nabrať sily. Premýšľali ste aj o faune na vašej záhrade? Čo sa dá pre zvieratá urobiť, aby ste aj im zimu uľahčili? Každoročne dávate von kŕmidlá, ale čo ďalej?

Mnoho druhov cicavcov, bezstavovcov a obojživelníkov prespí najchladnejšie mesiace. Niektoré druhy, ako ježkovia, skutočne hibernujú. Iné, napríklad žaby, sa dostávajú do stavu strnulosti, z ktorého sa ľahko prebudia, aby hľadali niečo na jedenie. Žabí samci často trávia zimu v bahnitých hlbinách rybníkov a dýchajú kožou. Pokiaľ však rybník zamrzne, môžu ich plyny spôsobené rozkladajúcim sa rastlinným materiálom otráviť. Odstráňte staré rastliny z jazierok a na hladinu umiestnite PET fľašu alebo balón, aby jazierko úplne nezamrzlo.

Na jedno miesto na záhrade umiestnite najrôznejšie vetvičky, do ktorých sa budú môcť na zimu uchýliť zvieratá. Ak prikrývate niektoré kvety na ochranu pred mrazom čečinou, aj tam sa nejakí obyvatelia vašej záhrady zabývajú. Ak máte staré hlinené kvetináče na vyhodenie, urobte z nich zimný aranžmán, to bude slúžiť aj ako núdzový hotel pri veľkých mrazoch.

Ak ste si podľa našich návodov robili na záhrade hmyzie hotely a útočisko pre motýle, nezabudnite ich chrániť pred mrazom a vetrom.

Ako úkryt môže slúžiť aj kopa nahrabaného lístia, prípadne aj váš kompost. Ježkovia, či čmeliaky bývaním v komposte nepohrdnú.

Po záhrade umiestnite nielen kŕmidlá pre vtáky, ale aj pre veveričky. Niektoré druhy vtákov ocenia aj hniezdne búdky, kam sa v noci zaletia schovať až teplota poklesne hlboko pod bod mrazu.

Ak chodia k vám na záhradu srnky, či zajace, určite bude vhodné ochrániť najmä malé stromčeky pred ohryzením, radšej im do pokojného miesta záhrady občas dajte niečo na prilepšenie, napríklad seno, dobre vysušený chlieb, mrkvu, jablká.

Aj pre nás ľudí je zima nepríjemným obdobím, a tak od vás bude pekné, ak budete aj myslieť na nemé tváre, ktoré vďaka vašej starostlivosti zimu dokážu prežiť.

Článok Ako uľahčiť zvieratkám zimu u vás na záhrade? bol publikovaný 28. listopadu 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...