Činnosti, ktoré na jeseň nesmiete na záhrade vynechať

Sponzorované odkazy:

Činnosti, ktoré na jeseň nesmiete na záhrade vynechať

Určite ste unavení, začína byť chladno a to posledné, čo sa vám chce, je upratovať na záhrade a pripravovať ju na zimu. Vedzte, že sú činnosti, ktoré keď na jeseň zanedbáte, vám znepríjemnia jar. A tak sa pokúste, skôr než napadne prvý sneh, urobiť aspoň základnú jesennú údržbu.

Nedávno sme písali, že nie je potrebné hrabať lístie po celej záhrade, ale tam, kde chcete mať na jar pekný a reprezentatívny trávnik, ho určite pohrabte. Záhrada vďaka zhrabanému lístiu vyzerá poupratovaná. Ak ste lenivý, kúpte si fúkač, či vysávač na lístie, ktorý vám ušetrí veľa námahy. Vysávač na lístie rovno listy nadrví, a tak ich budete môcť použiť ako prírodný mulč, alebo ich pridajte do kompostu. Samozrejme pod podmienkou, že nie je lístie z napadnutého stromu. Podrvené listy sa hodia ako ochrana pred zimou, nasypte ich okolo kmeňov malých stromov, ochráni to ich korene pred prílišným mrazom.

Zostrihnite rastliny

Niektoré vytrvalé rastliny potrebujú jesenný zostrih, napríklad ruže, alebo kosatce. Niektoré druhy škodcov kladú na listy vajíčka a prezimujú v nich. Keď odkvitnuté trvalky prestriháme, vyhnete sa na jar nepríjemnému prekvapeniu. Ak si chcete ušetriť prácu, môžete použiť nožnice na živý plot, pôjde vám to rýchlejšie.

Trávnik

Na jeseň naposledy pokoste trávnik, kosačka vám pomôže pozbierať aj niektoré spadnuté listy. Môžete vysiať nové semienka trávnika, ak sú ešte prvé mrazy v nedohľadne. Nezabudnite ani pozbierať popadané ovocie. Dáva príležitosť k tomu, aby sa opäť šírili po záhrade škodcovia. Kosačku na trávu vyčistite, premažte, poprípade ju nechajte pred odložením odborne nastaviť v servise.

Postarať by ste sa mali aj o záhradnú hadicu a zavlažovací systém na záhrade. Na jeseň už väčšinou výdatná zálievka netreba, a tak hadicu zmotajte, vyčistite a upracte do domčeka na náradie, alebo do garáže.

Vylejte vodu z nádrží na vodu, zo sudov na dažďovú vodu, aby vám v zime nepopraskali, pokojne ich obráťte hore dnom, nech do nich neprší. Zazimujte aj záhradné fontány, rybníčky a bazény.

Zaveste na záhradu kŕmidlá, vtáčiky vám budú v zime vďačné za prilepšenie. Ak máte v záhrade ježkov, pomôžte im prežiť krutú zimu. Nejedia však jablká, ale neodmietnu mäsko, poprípade granulky pre mačky. Nikdy im nedávajte mlieko, mohli by dostať hnačku a umrieť na dehydratáciu.

Článok Činnosti, ktoré na jeseň nesmiete na záhrade vynechať bol publikovaný 9. října 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...