Máte na záhrade strom? A už na ňom bývate?

Sponzorované odkazy:

Máte na záhrade strom? A už na ňom bývate?

Každé dieťatko si praje mať svoj priestor pre seba. Miesto, kam bude dospelým vstup zakázaný, tam, kde môžu snívať o kariére piráta, či pozývať ostatné princezné na čaj. Plastové domčeky na záhrade zabavia vašich potomkov do piatich rokov. Väčší chlapci a dievčatá ocenia niečo oveľa lepšie – domček na strome!

Blíži sa leto a my budeme tráviť viac času na záhrade a cez prázdniny vždy nekonečne premýšľame, ako zabaviť deti, aby neboli už po obede otrávené nudou. Poďte na to tento rok trochu od lesa, teda skôr od stromu. Kúpte si kockovaný blog a spoločne namaľujte projekt, ktorý vás i deti zabaví na niekoľko týždňov a radosť z neho budete mať aj po rokoch. Takýto domček na strome vyžaduje veľa plánovania, vymýšľania a navrhovania rozprávkovo úžasného interiéru. Môže to byť pirátska loď, nedobytná pevnosť, hrad pre princeznú, čakajúcu na princa, kaviareň, reštaurácia, či obydlia pre plyšových kamarátov.

Výhody vyrastania v domčeku na strome

Domček na strome nie je len miestom, kde sa vaše deti budú hrať, ale má aj veľa benefitov. Spoločný rodinný projekt stmelí rodinu, naučíte sa spolupracovať. „Stavebné“ práce a úpravy precvičia nielen vašu, ale aj detskú kondíciu, budete viac fyzicky aktívny. Navyše naučí deti plánovať, držať náradie a dokončiť prácu. Uvidíte, že aj dnešné deti, závislé na najmodernejších prístrojoch a bez prístupu k internetu sú nevrlé, zahodia svoje gadgety a radšej budú tráviť čas vo svojom novom domove. Pobyt na čerstvom vzduchu im prospeje. Ako fyzicky, tak aj k lepšiemu mysleniu. Stavba domčeku vyžaduje aktívne zapojenie predstavivosti. Väčšie deti vám pomôžu aj s výpočtami, nákupom materiálu, pri zariaďovaní interiéru.

Spojenie s prírodou

Dnešné deti trávia príliš veľa času v interiéroch – v škole, na krúžkoch, doma pri počítači. Pobyt vonku na strome im poskytne možnosť návratu k prírode. Budú môcť sledovať, ako sa mení ročné obdobie, keď na strome umiestnite vtáčiu búdku, domček na strome sa stane pozorovateľný toho, ako vtáčiky počas leta vychovávajú svoje mláďatká. Večer sa domček na strome môže premeniť v observatórium. Vďaka ďalekohľadu si budete môcť rozprávať o vesmíre a o hviezdach. Užívať si ticho letnej noci, počúvať príbehy o vzniku vesmíru, vzdialených hviezdach, o prvých moreplavcoch, ktorí sa pomocou hviezd orientovali na svojich cestách za dobrodružstvom. V lete môžete vytiahnuť spacáky a v domčeku na strome prespať a prežiť nezabudnuteľnú dobrodružnú noc. Po náročnom roku s pandémiou si všetci zaslúžime oddych a trochu snívať.

Nezabúdajte na bezpečnosť

Samozrejme nestavajte domček na strome v závratnej výške. Podľa veku vašich detí voľte schodíky a prístup tak, aby nemohlo dôjsť k pádu, keď polezú na strom. Uistite sa, že sú okná a dvere umiestnené tak, aby deti pri divokejšej hre nevypadli.

Zaujímavý záhradný prvok

Okrem množstva hodín zábavy, ktoré vám domček na strome ponúkne, je tiež zaujímavým oživením záhrady. Dbajte preto, aby bol naozaj vydarený a dobre technicky spracovaný. Nešetrite sily a domček natrite nejakou zaujímavou farbou, do práce môžete zapojiť deti (nezabudnite použiť netoxické farby). Môžete si vyrobiť aj rodinný erb a k domčeku si pripevniť vlajku. Fantázii sa medze nekladú.

Vďaka domčeku na strome budete bližšie nielen prírode, ale aj svojim deťom. V dnešnej dobe je to naozaj veľmi dôležité. Tak nech sa vám v korune stromov dobre býva!

Foto: Pinterest.com, Flickr.com

Článok Máte na záhrade strom? A už na ňom bývate? bol publikovaný 15. května 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...