Upratovanie kúpeľne nie je žiadna veda, napriek tomu ju veľa ľudí upratuje zle

Sponzorované odkazy:

Upratovanie kúpeľne nie je žiadna veda, napriek tomu ju veľa ľudí upratuje zle

Neveríte? Myslíte si, že stačí nasprejovať povrchy v kúpeľni, opláchnuť vodou a vaša kúpeľňa je čistá? Možno pohľadovo, ale k skutočnej čistote to má veľmi ďaleko. Vedeli ste napríklad, že málokto pravidelne upratuje priestor za toaletou? A takých chýb pri upratovaní kúpeľne robíme veľa.

Jedným z neduhov, ktorým sme z času na čas vinní všetci, je to, že na upratovanie kúpeľne používame papierové utierky. Na čistenie batérií a kohútikov sú pritom oveľa lepšie handričky z mikrovlákna. Rovnako tak fungujú lepšie aj na čistenie zrkadiel. Nielenže používaním mikrovláknových utierok ušetríte životné prostredie, ale aj sebe ušetríte prácu a tiež financie za neustále nakupovanie papierových utierok.

Najlepší čas na upratovanie kúpeľne je po kúpeli. Teplo a para, ohriata vaňa a sprchovací kút – to všetko prispeje k tomu, že čistiace prostriedky budú lepšie fungovať. Rovnako tak, pokiaľ povrchy pred čistením opláchnete horúcou vodou.

Márne sa snažíte čas od času vydrhnúť sprchový záves? Ušetrite si čas a dajte ho s pár uterákmi vyprať do práčky. U nekvalitných riskujete, že stratíte potlač, či farbu, kvalitný záves pranie v práčke nielenže vydrží, ale aj ju opustí úplne čistý, bez nekonečného drhnutia. Prekvapivé, že?

Dezinfikujete si pravidelne zubnú kefku? Väčšina z nás nie. Ale mali by ste, pretože pri splachovaní toalety sa behom pár sekúnd do priestoru doslova rozprskne množstvo baktérií, vrátane fekálnej baktérie E-coli. Nechutné, že? Vždy splachujte so zatvorenou toaletou, pravidelne kefky dezinfikujte, pokiaľ to ide, po použití ich skladujte v šuplíku, alebo v skrinke.

To isté platí aj o hrebeňoch a kefách na vlasy, neusadzujú sa v nich iba baktérie, vypadnuté vlasy, ale aj lupiny a odumreté kožné bunky vlasovej pokožky. Špinavé hrebene často môžu za to, že nemáte peknú hrivu.

Ďalšou chybou je to, že v kúpeľni nevysávate. Ste presvedčení, že váš vysávač je iba na koberce? Omyl. Pomôže vám z kúpeľňovej podlahy povysávať aj okom neviditeľnú „špinu“ a prach, odumreté kožné bunky. Keď potom podlahu v kúpeľni dôkladne vytriete, bude ešte len čisto čistá!

Ďalšou chybou je používanie príliš veľa agresívnych prostriedkov počas jedného upratovania, ktoré sa nesmú medzi sebou miešať, môžu vytvoriť zdraviu toxické chemikálie, poškodiť vám dýchacie cesty, alebo môžu dokonca explodovať. To sa síce stáva vo výnimočných prípadoch, ale tá možnosť tu je. Vždy nechávajte pri upratovaní kúpeľne otvorené dvere a zapnite si stropný ventilátor.

Článok Upratovanie kúpeľne nie je žiadna veda, napriek tomu ju veľa ľudí upratuje zle bol publikovaný 5. března 2024 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...