Nachádzate sa: Úvodná stránka > Dom > Zmrazujete mäso? A nerobíte pri tom chyby?
Sponzorované odkazy:
Ekonomická situácia v Slovenskej republike nie je príliš veselá. Inflácia, ceny energií a pohonných hmôt značne zaťažujú naše rodinné rozpočty. A tak sa nie je čomu diviť, že sa všetci snažia ušetriť. Veľa druhov tovaru nakupujeme predovšetkým v akciách. Výnimkou nie je ani mäso.
Keď ho zoženieme lacno, kupujeme ho vo väčšom množstve.
Nastáva potom problém, čo s ním. V dnešnej dobe sa ponúka
najpraktickejšia vec – a to zamrazenie mäsa. Samozrejme môžete uvariť
nejaké pokrmy a tie potom zavariť do pohárov, obávam sa však, že veľa
ľudí na to nemá ani potrebné zaváracie hrnce, ani čas.
Než sa vydáte na nákupy väčšieho množstva potravín, starostlivo si usporiadajte chladničku, nechajte ju odmraziť, skontrolujte zásoby v mrazničke. Aby ste videli, koľko nových potravín sa vám tam zmestí. Nemá zmysel kupovať príliš veľa mäsa, keď sa vám do mrazničky zmestí maximálne jedno kura a jedno balenie bravčových kotliet.
Pripravte si tiež vrecká, prípadne krabičky, v ktorých budete
mäso po dovezení z obchodu mraziť. Nie je na škodu mať tiež dosť
štítkov na popísanie a kvalitnú fixku. Na mäso by ste si mali napísať
nielen druh mäsa, ale aj aspoň mesiac a rok, kedy ste ho do mrazničky
dávali. Ľahko na niektoré kúsky zabudnete, prípadne vám niekam zapadnú,
nebudete tak musieť tápať, či je ešte vhodné na použitie, či by ste ho
mali skôr vyhodiť, či uvariť psíkovi.
Mäso, ktoré je v mrazničke príliš dlho, stráca na výživovej hodnote, na to nikdy nezabúdajte.
Keď donesiete mäso z obchodu, mali by ste si vydezinfikovať
kuchynskú linku, pripraviť si vrecká na mrazenie, dostatočne ostré nože a
mäso starostlivo umyte. Potom nasleduje proces spracovania samotného mäsa.
Príliš veľké balenia rozdeľte na menšie porcie, ktoré budú vyhovovať
pre počet členov vašej domácnosti. Veľké kusy naporciujte, nie je na
škodu si napríklad do mrazničky rovno nakrájať kúsky na guláš, plátky
na roštenku a podobne. Pokiaľ vyslovene netrváte na pečení kurčaťa
vcelku, tiež ho naporciujte, menšie porcie zaberú v mrazničke menej miesta.
Nikdy nezmrazujte mäso vo vákuovaných baleniach z obchodu, zaberú miesto,
navyše nemáte šancu skontrolovať, či bolo mäso po donesení z obchodu
v poriadku.
Nezriedka sa totiž stáva, že je mäso pokazené už
z obchodu.
Menšie balenia mäsa sa tiež ľahšie rozmrazujú a všeobecne je s nimi jednoduchšia manipulácia. Až všetko poctivo nakrájate a dáte do vreciek, umyte si starostlivo ruky a mäso narovnajte do mrazničky. Najlepší systém je taký (ak dovolí priestor), že dávate mäso rovnakého druhu na jedno miesto. Ušetrí vám to prehrabávanie v mrazničke.
Potom starostlivo umyte nože, znova vydezinfikujte dosky a
kuchynskú linku, nezabudnite ani na drez. Surové mäso často obsahuje
choroboplodné zárodky, napríklad salmonelu. Radšej buďte vždy pri
príprave surového mäsa extrémne opatrní.
Sponzorované odkazy:
Zastresene.sk
Preberanie textov z týchto stránok je bez súhlasu autora trestné.