Ako vybrať ten pravý záhradný domček?

Ako vybrať ten pravý záhradný domček?

Bojujete s nedostatkom miesta vo svojom rodinnom domčeku aj na záhrade? Každoročne riešite to isté – kde uskladníte počas zimy alebo aj v priebehu roka záhradný nábytok, kosačku, gril, záhradné alebo bazénové príslušenstvo? Riešením môže byť obstaranie záhradného domčeka.

Výhody záhradných domčekov

Dnes sú záhradné domčeky obľúbené nielen u záhradkárov, ale aj u majiteľov rodinných domov. Poskytujú totiž ďalší priestor na skladovanie. Využitie nachádzajú pri veľkých i menších záhradách, často sa používajú napríklad v chatkárskych a záhradkárskych oblastiach, kde nie je možné získať stavebné povolenie na väčšiu stavbu. Pri stavbách do 25 m2 sa stavebné povolenie nevyžaduje.

Záhradné domčeky a ich využitie

Kým si vyberiete konkrétny záhradný domček na vašu záhradu, je potrebné si uvedomiť, na čo nám bude slúžiť. Ak by ste totiž siahli bez rozmýšľania po prvom záhradnom domčeku, časom by ste mohli ľutovať, že ste si nevybrali úplne správne.

V dnešnej dobe je k dispozícii celý rad záhradných domčekov a každý sa dá využiť na niečo iné. Treba si teda položiť otázku, či budete využívať domček ako skladovací priestor na rôzne náradie, alebo by ste skôr preferovali taký, v ktorom budete môcť občas prespať alebo ho využiť na posedenie s priateľmi?

Možnosti záhradných domčekov:

  • Účelové záhradné domčeky – tento druh domčekov slúži ako skladovací priestor, podľa veľkosti sa v ňom dá uskladniť náradie, záhradná technika, nábytok a ďalšie príslušenstvo, ktoré je potrebné mať na záhrade vždy poruke. Tieto domčeky sa vyrábajú väčšinou z plastu, plechu alebo dreva.
  • Záhradné domčeky so širším využitím – sú v podstate chatky, ktoré možno využiť okrem skladovacích priestorov aj na občasné prespanie. Väčšina takýchto domčekov býva dostupná do rozmeru 12 m2, ale samozrejme sa dajú zaobstarať aj vo väčších rozmeroch. Záhradné domčeky so širším využitím sú väčšinou doplnené o dvere, okná a ďalšie príslušenstvo.

Na čo sa pri jeho výbere zamerať?

Keď už máte jasno v tom, na čo budete záhradný domček využívať, prichádza rad na jeho výber. Na čo sa teda pri výbere zamerať? Určite na veľkosť, ktorá je veľmi dôležitá, a potom tiež na použitý materiál a samotný vzhľad.

Voľba správnej veľkosti Tú správnu veľkosť si je potrebné naozaj dobre premyslieť. Prečo? Aby po čase jednoducho nedošlo k tomu, že zistíte, že ste si vybrali príliš malý domček, ktorý potom už horko ťažko zväčšíte. Dôkladne sa teda zamyslite, čo všetko v ňom budete chcieť uskladňovať.

Či sa bude jednať len o náradie a pár drobností, alebo k tomu ešte pribudne záhradný nábytok, technika, gril a ďalšie veci. Odporúčame všetko spísať na papier. Môžete skúsiť vytvoriť aj nákres, ktorý vám pomôže lepšie si predstaviť potrebný priestor a s tým súvisiacu veľkosť.

V prípade, že máte v pláne zaobstarať si záhradný domček do záhradkárskej / chalupárskej oblasti, kde chcete so svojou rodinou tráviť čas, potom by domček mal zodpovedať európskemu typu stavby. Ak vyžadujete komfort, odporúčame vám zaobstarať si väčší záhradný domček.

Výber materiálu

Keď už máte predstavu o veľkosti, prišiel rad na výber vhodného materiálu. Najčastejšie sú k dispozícii domčeky z plastu, plechu alebo dreva a každý z týchto materiálov má iné vlastnosti, výhody aj nevýhody.

  • plechové záhradné domčeky – bývajú rýdzo účelové a využívajú sa najmä na uskladnenie všetkého potrebného. Plech je materiál, ktorý je ľahký, bezúdržbový a odolný voči nepriaznivým vonkajším podmienkam. Plechové domčeky sa veľmi dobre inštalujú a dnes sa dajú kúpiť v mnohých zaujímavých farbách a odtieňoch imitujúcich drevo.
  • plastové záhradné domčeky – sú ľahké, bezúdržbové a odolné ako plech. Plastové záhradné domčeky sa postavia naozaj rýchlo. Majú pomerne nízku hmotnosť, takže pri nich môže byť problém s prípadnou stabilitou.
  • drevené záhradné domčeky – vďaka svojmu prírodnému vzhľadu zapadnú do každej záhrady. Sú stabilné. Kvôli použitému drevu je nutná každoročná impregnácia, ktorá drevo ochráni pred nepriaznivým počasím a vonkajšími vplyvmi.

    Vzhľad záhradného domčeka


Ak máte jasno vo veľkosti i materiáli, odporúčame sa zamyslieť aj nad samotným vzhľadom. Ten by mal totiž ladiť ako so záhradou, tak aj so štýlom domu či garáže.

Článok Ako vybrať ten pravý záhradný domček? bol publikovaný 4. července 2019 v 00.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Inzercia. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...