Zbavte sa neporiadku v kuchyni

Sponzorované odkazy:

Zbavte sa neporiadku v kuchyni

Kuchyňa – hrejivé srdce nášho domova. Miesto, kde vznikajú kulinárske skvosty, kde sa denne stretávame a tiež miesto, kde sa denne hromadí najviac neporiadku zo všetkých miestností v byte. Aj keď použitý riad dáme ihneď do umývačky, vyčistíme sporák a kuchynskú dosku, vždy je tam ešte niečo navyše.

V kuchyni je potrebné udržiavať poriadokV kuchyni je potrebné udržiavať poriadok

Vždy je potrebné umyť chladničku, upratať skrinky, utrieť ich, vyniesť kôš, proste čistá kuchyňa je nekonečný projekt. Väčšina z nás rezignuje a uspokoja sa s tzv. prevádzkovým neporiadkom a zvyšok neriešia. Organizované skrinky, koreničky a hrnčeky s uškami v rade si radi prezrieme v katalógoch o bývaní, ale ak doma denne varíme, či máme deti, môžeme o takomto upratanom priestore len snívať. Alebo?

Premýšľali ste niekedy, kde sa všetok ten neporiadok v kuchyni berie? Samozrejme vzniká pri varení, aj tým, že vyberáme potraviny, ktoré prinesieme z obchodu, ale za neporiadkom stojí ešte jedna vec. Premýšľate, aká? Je to jednoducho to, že máme doma zbytočne veľa vecí, ktoré nepotrebujeme.

Minimalistický smer bývania nie je vaša šálka čaju, ale minimálne v kuchyni sa oplatí skladovať len to potrebné. A všetko na svojom mieste. Varenie je skvelý relax a radosť, ale nie keď máte v kuchynskej linke neporiadok. Bojíte sa otvoriť skrinku, aby sa na vás nevysypalo korenie, ktoré máte v nevzhľadných vreckách? Alebo snáď zo strachu, kedy sa šikmá veža z porcelánových misiek rozhodne, že už nevydrží byť na jednom mieste.

Ako si v kuchyni upratať raz a navždy? Tu je pár tipov:

Vyhoďte exspirované potraviny

Zastarané jedlo, korenie, ktoré bolo po záruke už pred rokom, káva, ktorá už nevonia, neoznačené vrecúška s niečím, čo bolo kedysi dobrým nápadom schovať. Nepotrebovali ste to za posledný polrok a ďalších päť rokov nebudete. Preč s tým. Nielenže budete mať v kuchyni viac miesta, ale šetríte tak aj svoje zdravie.

Popraskaný riad

Prasknuté taniere, ktoré ste z mikrovlnnej rúry vytiahli s nevzhľadnými pavučinkami prasknutej glazúry. Hrnček s odtrhnutým uškom. Pohárik, z ktorého nikto nepije, pretože má prasknuté sklo. Nič z toho nemá mať vo vašej kuchyni priestor. Bez kompromisov sa nevzhľadného riadu zbavte. Podľa feng-shuei dokonca prináša poškodený riad hašterenie a hádky do domácnosti. O to predsa nestojíte, že?

Čarovný šuplík

Rovnako, ako máme všetci doma stoličku, ktorá sa mala narodiť ako šatníková skriňa, máme všetci doma čarovný šuplík, či ak chcete zásuvku. Prečo čarovný? Pretože sa tam dá všetko, čo momentálne nemáme kam dať, a neporiadok jednoducho zmizne. Nachádza sa v ňom od ceruziek, náhradných batérií a áno mnohokrát aj tie vytečené, nedohorené sviečky, meter a náhradný gombík ku kabátu, ktorý už sme pred piatimi rokmi darovali kamarátke Martine, pretože nám bol malý. Tento „čarovný“ šuplík pretrieďte a nekompromisne sa rozlúčte so všetkými týmito proprietami. Raz a navždy. Aby vás nelákalo do šuplíka nanovo skladovať nepotrebnosti, vymedzte preň nový účel. Dajte do neho naberačky, alebo kuchárky, proste čokoľvek, aby na tie drobnosti už nezostalo miesto.

Ďalšou vecou, ktorá nás všetkých v domácnostiach veľmi bolí sú plastové nádoby a dózy na potraviny. Áno, čas od času ich potrebujeme. Ale kto ich používa štyrikrát za rok, ich nepotrebuje mať doma štyridsať a navyše, keď ku každej druhej chýba viečko, alebo je skrútené, alebo na tej veľkej je mastný film z poslednej grilovačky, s ktorým si ani umývačka neporadila. Vyhoďte všetky tie bez viečok a tie, ktoré netesnia.

Sviečky a spol

Nevypálené sviečky; pätnásť druhov obrúskov, ktoré použite raz ročne; náplň do difuzéra, ktorý už nevlastníte; sedem balení vonných tyčiniek, z ktorých vás bolí hlava. Preč so všetkým, čo nepoužívate dnes a denne, alebo aspoň každý víkend. A vyhnite sa nakupovaniu takýchto „nevyhnutností“ v akciách. Ušetríte nielen peniaze, ale aj priestor.

Náradie a náčinie

Prejdite si váš riad, kuchynské náčinie a potreby na pečenie. Naozaj nie ste tak zdatná kuchárka, aby ste počas jedného dňa upiekla tri bábovky, alebo sedem buchiet na plech. Prečo máte teda toľko foriem? Kvôli Vianociam? Práve! Jediný čas, kedy oceníte väčšie množstvo plechov, sú Vianoce a obdobie, v ktorom pečiete zákusky. Preto nemusíte mať doma niekoľko foriem na bábovku, nepreberné množstvo plechov v rovnakom rozmere, ani dve rovnaké sady formičiek, pretože je vám ľúto ich vyhodiť. Čokoľvek máte dvakrát a viackrát darujte, alebo vyhoďte.

Čokoľvek, čo nepoužívate

Bola v sade hrncov rajnica, ktorú ste nepoužili? V sade panvíc tá na ryby, a vy ryby nejete? A na čo ich máte doma? Rovnako tak hrnček od bývalého priateľa, z ktorého nikdy nepijete, aby vám ho nepripomínal? Všetko, čo nepoužívate, či ste v minulom roku nepoužili, podľa stavu darujte, alebo vyhoďte. Uvidíte, že nabudúce, až budete upratovať, zaberie vám to menej času.

Článok Zbavte sa neporiadku v kuchyni bol publikovaný 29. června 2020 v 00.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...