Rozhodli ste sa doma vymaľovať?

Sponzorované odkazy:

Rozhodli ste sa doma vymaľovať?

Vďaka tomu, že trávime viac času v našich domovoch, či už vďaka karanténe, homeoffice, či sme na ošetrovni doma s deťmi a k dispozícii nemáme dostatok vyžitia, mnohí z nás sa pustili do zveľaďovania našich domácností, pretože až teraz vidíme všetky nedokonalosti. Navyše sa už pomaly, ale isto blížia Vianoce a na tieto sviatky chcú mať všetci svoje domovy v perfektnom stave. Ak premýšľate o tom, že by ste si doma vymaľovali, v tomto článku nájdete pár tipov, ako si prácu uľahčiť. Ak chcete, aby výsledok vašej práce bol porovnateľný s výkonom profesionálneho maliara izieb, prezradíme vám malé tajomstvo. Najdôležitejšia je príprava pred maľovaním.

Pred maľovaním si pripravte všetko, čo budete potrebovaťPred maľovaním si pripravte všetko, čo budete potrebovať

Správna príprava podkladu

Prejdite si miestnosť a snažte sa nájsť všetky nedokonalosti stien. Ak sa vám v nejakom rohu tvorí pleseň, bude treba prikúpiť aj fungicídnu penetráciu a prípravok proti plesniam, ktorý sa na také miesta pridáva aj do farby.

Ochrana nábytku

Ak nebudete maľovať v prázdnej miestnosti, snažte sa odstrániť všetok nábytok od stien a poriadne ho prikryť, aby ste potom nemali ďalšiu prácu pri upratovaní. Zakryte nábytok špeciálnymi plachtami na maľovanie, poslúžia vám aj staré prestieradlá, či kartóny. Špeciálnu starostlivosť venujte čalúnenému nábytku, pretože z neho jednoducho škvrny po maľovaní nevyčistíte. Zložte zo stien všetky obrazy a preneste ich do inej miestnosti. Pred natieraním odstráňte kryty vypínačov a zásuviek, ak si na to netrúfate, riadne ich olepte, aby sa na ne nedostala žiadna farba. Ak budete maľovať aj strop, odmontujte svietidlo, alebo ho tiež zakryte.

Podlahová krytina

V oblasti, kde budete pracovať, nezabudnite chrániť aj podlahovú krytinu. Ak maľujete stenu, je dobré zakryť aspoň priľahlý meter podlahy. Ak natierate aj strop, zakryte celú podlahu. Použiť môžete fólie, kartóny, na koberec sú najlepšie staré plachty, obliečky a navyše ešte fólie, ak by nedajbože došlo k vyliatiu farby. Nezabúdajte ani na seba a na natieranie si oblečte oblečenie, ktoré vám nebude ľúto vyhodiť, alebo si zakúpte jednorazový maliarsky oblek, ktorý zoženiete do 5 eur. Ak máte dlhšie vlasy a chcete sa ušetriť niekoľkohodinového vymývania maliarskeho náteru, chráňte si aj ich, alebo si urobte aspoň vrkoč.

Rebríky a schodíky

Ak budete maľovať strop, alebo ak máte vysoké stropy, zaistite si rebrík, či schodíky. Dbajte na bezpečnosť a skôr ako na ne vyleziete, skontrolujte ich stabilitu.

Čistenie povrchu

Musíte odstrániť všetky nerovnosti a samolepky, zvyšky lepidiel, aby ste mohli začať maľovať. Ak tento krok preskočíte, farba nikdy dokonale nepriľne k povrchu a začne sa lúpať. Suché nečistoty, ako je prach, chlpy z domácich maznáčikov, alebo piliny, možno utrieť handričkou z mikrovlákna, zatiaľ čo lepkavejší materiál, ako je mastnota, bude potrebné umyť roztokom mydla a vody.

Vyskúšajte si farbu

Skôr než začnete maľovať, uistite sa, že odtieň, ktorý ste si vybrali, je naozaj ten, ktorým chcete mať vymaľované. V dnešnej dobe sa dajú zohnať namiešané farby na mieru, ku ktorým sa predávajú vzorky farby, určené práve na testovanie, ako vyzerá zaschnutá farba. Ak používate farby, ktoré nie sú riediteľné vodou, na natieranie si pripravte aj riedidlo odporúčané výrobcom farby. Ku každej farbe sa tiež hodia iné štetce, či valčeky, rovnako tak sa líši použitie štetcov a valčekov na rôzne povrchy. Ak nie ste si istí, poraďte sa s predajcom farieb, alebo obsluhou v hobbymarkete.

Uistite sa, že máte po ruke dostatok papierových utierok, handričiek pod. Aby ste prípadné fŕkance mohli hneď odstrániť, uľahčíte si tak záverečné upratovanie.

Článok Rozhodli ste sa doma vymaľovať? bol publikovaný 3. listopadu 2020 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...