Vianočná výzdoba - adventný veniec

Sponzorované odkazy:

Vianočná výzdoba - adventný veniec

Pomaly sa blíži adventný čas a tak je najvyšší čas na to, aby sme si zaobstarali adventný veniec. Šikovné gazdinky si ho vyrobia, menej šikovné si ho kúpia. Vedeli ste, že adventný veniec nie je len peknou adventnou dekoráciou, ale má svoj význam? Adventný veniec je spätý s kresťanskou tradíciou a je jednou z prvých lastovičiek oznamujúcich nadchádzajúci čas Vianoc. Nepriamo však nadväzuje na dvetisíc rokov starú židovskú tradíciu Chanuka.

Adventný veniec je nielen krásnou vianočnou dekoráciou, ale má aj skrytý významAdventný veniec je nielen krásnou vianočnou dekoráciou, ale má aj skrytý význam

Adventné sviečky jasne žiaria uprostred temnoty, symbolizujú a pripomínajú nám, že Ježiš priniesol svetlo do našich životov. Veď aj jeho narodenie oznamovala hviezda nad Betlehemom. Pre neveriacich je adventný veniec skôr takým adventným kalendárom, čím viac sviečok svieti, tým skôr budú Vianoce.

Význam jednotlivých sviečok na adventnom venci:

  1. Sviečka – NÁDEJ (fialová)
  2. Sviečka – MIER (fialová)
  3. Sviečka – PRIATEĽSTVO (ružová)
  4. Sviečka – LÁSKA (fialová)

Niektorí ľudia používajú adventný veniec s piatimi sviečkami, kedy piata (biela) sviečka symbolizuje Ježiša Krista – väčšinou pravoslávni. Sviečky bývali tri fialové a jedna ružová (pre 3. adventný týždeň symbolizujúce priateľstvo), ale v dnešnej dobe v našich domácnostiach nájdeme skôr adventné vence, ktoré majú všetky 4 sviečky v rovnakej farbe – najčastejšie fialovej, zlatej, striebornej, červenej.

Adventný veniec nemusí mať nutne formu kruhuAdventný veniec nemusí mať nutne formu kruhu

Rôzne podoby

Stále najčastejšie nájdeme adventný veniec kruhového tvaru vyrobený z ihličnanov. Ale existujú aj perníčkové adventné vence, či vyrobené z nejedlých cukroviniek, taký adventný veniec vám vydrží aj na budúce Vianoce. V poslednej dobe je v móde aj dekorácia, kedy nie sú sviečky zakomponované do kruhu, či tvaru venca, ale sú súčasťou dekorácie obdĺžnikového tva­ru.

Tohtoročné Vianoce budú poznačené svetovou pandémiou koronavírusu, ale môžete z nevýhody urobiť výhodu. Vďaka Lockdown, zatvoreným školám a home officom, budeme tráviť viac času doma s deťmi. Využite tento čas na rozprávanie o Vianociach, prečo ich vlastne oslavujeme, upečte spoločne cukrovinky a skúste si adventný veniec urobiť sami doma. Nepotrebujete k tomu žiadne extra vybavenie.

Adventný veniec z prírodných surovín zvládnete vyrobiť aj s deťmiAdventný veniec z prírodných surovín zvládnete vyrobiť aj s deťmi

Stačí, keď si na prechádzke nazbierate vetvičky z ihličnatého stromu, nejaké tie šišky a rôzne prírodniny. Nakrájajte pomaranč na kolieska a usušte ho na radiátore. V špajze nájdete iste tyčinky celej škorice a pomocou povrázku a tavnej pištole si z týchto prírodných surovín vyrobíte nádherný veniec. Stačí čečinu omotať do tvaru venca, na ktorého vršok tavnou pištoľou pripevníte tie najkrajšie vetvičky, prilepíte šišky, usušené pomaranče, škoricu, sviečky a je to. Venček môžete ozdobiť mašličkami, ktoré ladia s použitými sviečkami. Uvidíte, že deti to bude baviť a budú na vlastnoručne vyrobený adventný veniec náležite pyšné. Navyše vám pomaranč a vetvičky nádherne prevoňajú byt a začnete sa tešiť na Vianoce.

Viete, kedy tento rok zapáliť prvú sviečku?Viete, kedy tento rok zapáliť prvú sviečku?

Kedy zapáliť prvú sviečku?

Prvá adventná nedeľa 2020 vychádza už na 29. 11.! Pre lepší prehľad sme pre vás adventné nedele spísali, aby ste nezabudli zapáliť sviečku:

  • 1. adventná nedeľa 2020 (železná nedeľa): 29. novembra 2020
  • 2. adventná nedeľa 2020 (bronzová nedeľa): 6. decembra 2020
  • 3. adventná nedeľa 2020 (strieborná nedeľa): 13. decembra 2020
  • 4. adventná nedeľa 2020 (zlatá nedeľa): 20. decembra 2020

Prajeme pohodový adventný čas bez stresu a čarovné Vianoce!

Článok Vianočná výzdoba - adventný veniec bol publikovaný 17. listopadu 2020 v 09.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...