Vianočné dekorácie, ktoré robia Vianoce Vianocami

Sponzorované odkazy:

Vianočné dekorácie, ktoré robia Vianoce Vianocami

Pomaly sa nám blížia najkrajšie sviatky roka, tak si poďme pripomenúť najobvyklejšie dekorácie, ktoré sú s Vianocami spojené.

Klasické vianočné dekorácie nikdy nevyjdú z módyKlasické vianočné dekorácie nikdy nevyjdú z módy

Adventný veniec

Adventný veniec je prvou predzvesťou Vianoc. Má štyri sviečky, každú adventnú nedeľu sa zapaľuje jedna sviečka. Každá má svoj význam – 1. sviečka je nádej, 2. sviečka je mier, 3. sviečka je priateľstvo a 4. sviečka je láska.

Adventný veniec môžete vyrobiť na mnoho spôsobovAdventný veniec môžete vyrobiť na mnoho spôsobov

Pôvodne mali sviečky rôzne farby, ale teraz volia gazdinky farby sviečok na adventnom venci skôr tak, aby ladili s vybavením miestnosti.

Nejedlé cesto

Krásnou českou tradíciou rozšírenou vo všetkých domácnostiach bolo pečenie svietnikov a betlehemov z tzv. nejedlého cesta. Bola to aktivita, ktorá zabavila deti pri nekonečnom čakaní na príchod Ježiška. Toto dekoratívne cesto je veľmi jednoduché na prípravu, postačí vám 500 g hladkej múky, 2 dl vody a jedno vajce.

Z nejedlého cesta môžete vyrobiť originálne dekorácieZ nejedlého cesta môžete vyrobiť originálne dekorácie

Hotové cesto vytvarujeme do bochníka a necháme hodinu odpočinúť, potom vytvoríme svietniky a figúrky, ktoré necháme hotové na plechu približne hodinu uschnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pozvoľne upečieme v rúre. Fantázii sa medze nekladú a tak z tohto cesta môžete vytvoriť nielen svietniky, ale aj krásne ozdoby na vianočný stromček, či adventný veniec.

Betlehem bol v našich domovoch symbolom Vianoc dlho pred vianočným stromčekomBetlehem bol v našich domovoch symbolom Vianoc dlho pred vianočným stromčekom

Vianočný betlehem

Tradícia stavania vianočných betlehemov sa u nás pomaly navracia. Viete, kde sa táto tradícia vzala? Jej korene siahajú do 4. storočia nášho letopočtu a súvisí so životom sv. Jeronýma. Betlehemy ako ozdoba našich domácností majú dlhšiu tradíciu než vianočný stromček.

Tradícia vianočného stromčeka k nám prišla z NemeckaTradícia vianočného stromčeka k nám prišla z Nemecka

Vianočný stromček

Vianočný stromček sa u nás nechystá tak dlho, ako by sme si mohli myslieť. Stromček pochádza z Nemecka, pôvodne bol zdobený sviečkami, neskôr sa pridalo zdobenie jablkami a orechmi. V našich končinách mávali stromček iba bohaté rodiny, až neskôr sa zvyk rozšíril aj do chudobných rodín.

Imelo funguje na celý rad zdravotných neduhov a tiež privoláva lásku a šťastieImelo funguje na celý rad zdravotných neduhov a tiež privoláva lásku a šťastie

Imelo

V žiadnej domácnosti nesmie na Vianoce chýbať vetvička imela. Už v dávnych dobách ľudia zistili, že imelo má liečivé účinky. Liečila sa ním aj neplodnosť, odtiaľ je asi tradícia, že bozk pod imelom má dvojici priniesť plodnosť a lásku po celý ďalší rok. Aby imelo donieslo šťastie, nemali by ste ho kupovať, ale dostať od niekoho darom.

Nezabudnite na kaprie šupiny pod tanierNezabudnite na kaprie šupiny pod tanier

A najdôležitejšou, avšak málo viditeľnou dekoráciou, je šupinka z kapra pod štedrovečerným tanierom, ktorá nám zaručí dostatok finančných prostriedkov pre nadchádzajúci rok.

Článok Vianočné dekorácie, ktoré robia Vianoce Vianocami bol publikovaný 21. listopadu 2020 v 00.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...