Vianočné dekorácie - viete, ako si ozdobiť okná?

Sponzorované odkazy:

Vianočné dekorácie - viete, ako si ozdobiť okná?

Blížia sa nám vianočné sviatky a je už na čase si začať zdobiť byt, aby na Štedrý deň vyzeral sviatočne. Okrem adventného venca, je najjednoduchší spôsob, ako vytvoriť atmosféru prichádzajúcich Vianoc, ozdobiť okná.

Aj okná si zaslúžia vianočnéAj okná si zaslúžia vianočné Aj okná si zaslúžia vianočný „kabát“

Skôr, než začneme okná zdobiť, je dôležité ich poriadne umyť. Okná umývajte vrátane parapetov a rámov, keď vyčistíte, iba sklá, nebudú dokonale čisté. Teraz v chladnom zimnom období počkajte na popoludnie, aby vám na nich prostriedok na čistenie okien nezamŕzal, ale tiež nie je dobré, keď pri čistení okien asistujú slnečné lúče. Vznikajú vďaka nim nevzhľadné šmuhy. Pred čistením okien nezabudnite dokonale očistiť žalúzie.

Teraz, keď máte okná čisté, môžete začať s dekorovaním. Vždy záleží na vašom vkuse, ale okenná výzdoba by mala ladiť so zariadením miestností. Pokiaľ máte zariadený byt v modernom štýle, nebudú nikdy vyzerať pekne vianočné dekorácie, ktoré sú starodávne a rustikálne. To isté platí naopak. Na chalupe sa rozhodne nebude dobre vynímať Santa so sobmi a tisíce blikajúcich diód.

Ako si okná ozdobiť?

Existuje nepreberné množstvo nápadov, ako vyzdobiť okná, za použitia závesných vianočných venčekov, girlánd, svetielok, malieb na okno, či vystrihnutých vlastnoručne vyrobených dekorácií. A samozrejme svetielka.

Parapet môžete ozdobiť z vnútra aj z vonkuParapet môžete ozdobiť z vnútra aj z vonku

Dekorácie na parapet

Najjednoduchším spôsobom je ozdobiť parapety, či už vonkajšie, či vnútorné. Na vonkajší parapet sa najlepšie hodia hrantíky s vetvičkami a najrôznejšími ozdobami. Môžete si taký zaobstarať aj z vnútornej strany, ale tam býva jednoduchšie si vyzdobiť parapet inak. Ako? Napríklad si jeden vyhraďte na výstavu vianočných dekorácií. Do ďalšieho môžete umiestniť klasický svietnik, hoci je pôvodne na oslavu Chanuky, v našich domácnostiach je veľmi obľúbený. Skvelou dekoráciou sú lucerny, ktoré do našich domovov prinesú svetlo, vystavte si anjelikov, či vianočné betlehemy. Do vázy na parapet nezabudnite umiestniť vázu s vetvičkami, tzv. Barborku, a tiež pančuchu pre Barboru, aby vašim deťom nadelila niečo dobré pod zub, skôr než budú Vianoce.

Nezabudnite na sv. Barboru dať vetvičky do vázyNezabudnite na sv. Barboru dať vetvičky do vázy

Dekorácia na okno

Najrôznejšie dekorácie na okno sa najlepšie pripevňujú pomocou rybárskeho vlasca. Girlandy a venčeky tak budú vyzerať, ako keď sa vznášajú v priestore. Nemáte vlasec? Nevadí, pripevnite ich pomocou ozdobnej stuhy, stále vyzerajú zelené vence najlepšie v kombinácii s červenou stuhou. Zelená a červená proste k vianočným sviatkom patrí.

Venčeky z ihličnatých vetvičiek a čečiny môžete pred zavesením do okna bohato ozdobiť, alebo ich nechať tak, ako sú. Iba zelené ozdobené stuhou, za ktorú visí. Záleží na vkuse. Skvele vyzerajú aj so slamenými ozdobami. Myslite na to, že menej je veľmi často viac.

Venčeky si môžete vyrobiť aj z klasických vianočných ozdôb, keď ich ku sebe zlepíte tavnou pištoľou. Vyberajte ozdoby, ktoré ladia so zariadením miestnosti, či ozdobami na adventnom venci a vianočnom stromčeku.

Veľmi efektne vyzerajú zavesené vence a girlandyVeľmi efektne vyzerajú zavesené vence a girlandy

Girlandy, ktorými môžete ozdobiť okná, alebo garniže sú ďalšou možnosťou, ako ozdobiť okná. Do girlánd môžete zakomponovať decentne vianočné ozdoby, alebo ich omotať svetelnými reťazami. Večer potom budú okná krásne osvietené. Možnosťou je tiež použiť svetielka, ktorá vyzerajú ako cencúle. Vyzerá to večer zvonku aj zvnútra veľmi efektne.

Papierové ozdoby

Deti vám môžu pomôcť vystrihovať najrôznejšie dekorácie na okná, vločky a betlehemy z papiera. Alebo môžete skúsiť vyrobiť vianočné hviezdy na spôsob oregami a pomocou rybárskeho vlasca zavesiť do každého okna jednu. Ak ste manuálne zruční, môžete si vyrobiť pomocou tavnej pištole snehové vločky na okná. Budete potrebovať tavnú pištoľ, euroobal, na ktorý si predkreslíte požadovaný tvar, a veľa šikovnosti a trpezlivosti. Na predkreslený tvar naneste tavnou pištoľou lepidlo, nechajte vyschnúť, zlúpnite z euroobalu, a prilepte na okno. Vysoko efektívne je, keď použijete do tavnej pištole lepidlo s glitrami, či to farebné.

Pomocou tavnej pištole si vyrobte snehové vločky do okienPomocou tavnej pištole si vyrobte snehové vločky do okien

Perníky

Skvele vyzerá aj pár vetvičiek vo váze ozdobené vlastnoručne vyrobenými perníkmi, z ktorých tiež môžete vyrobiť girlandu, či záves do okna.

Maľba na okná

Veľmi efektné a pritom jednoduché je naniesť na okná sneh v spreji. Predáva sa s najrôznejšími šablónami, alebo si môžete vytvoriť svoje. Na okná sa dá maľovať aj bielkovou polevou na perníky, či dokonca obyčajnou bielou zubnou pastou. Ako zdobíte okná pred Vianocami vy? Máte svoje overené spôsoby? Podeľte sa s nami v komentároch.

Foto: Pixabay.com, Pinterest.com

Článok Vianočné dekorácie - viete, ako si ozdobiť okná? bol publikovaný 25. listopadu 2020 v 07.45 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...