Čistenie a dezinfekcia domácnosti po, alebo proti koronavírusu?

Sponzorované odkazy:

Čistenie a dezinfekcia domácnosti po, alebo proti koronavírusu?

O koronavíruse sa od februára napísali stovky článkov, dodnes bojujeme s touto veľmi nebezpečnou chorobou. Teraz je pred Vianocami na zozname vianočné upratovanie, ale veľa ľudí tiež rieši, ako to doma pred príchodom starých rodičov vydezinfikovať, aby sme mali istotu, že sa u nás doma nenakazia, tým skôr ak člen našej rodiny už koronavírus prekonal, a my chceme mať istotu, že sa u nás doma naozaj nikto nenakazí.

Domácnosť je potrebné udržovať v čistoteDomácnosť je potrebné udržovať v čistote

K prenosu koronavírusu dochádza oveľa častejšie kvapkami dýchacích ciest ako predmetmi a povrchmi, ako sú kľučky, dosky, klávesnice, hračky atď. Súčasné dôkazy naznačujú, že SARS-CoV-2 môže zostať životaschopný hodiny až celé týždne a vždy závisí od materiálu daného predmetu. Čistenie viditeľne znečistených povrchov s následnou dezinfekciou je osvedčeným opatrením pre prevenciu COVID-19 a ďalších vírusových respiračných ochorení v domácnostiach.

Nie je známe, ako dlho zostáva vzduch v miestnosti, v ktorej prebýval nakazený koronavírusom, bolo by potrebné vziať do úvahy faktory, ako je veľkosť miestnosti, klimatizácia, ventilácia, vlhkosť a teplota vzduchu v miestnosti. Riešením je časté dôkladné vyvetranie priestoru, klimatizáciu a ventiláciu tým však neočistíme, na to je skvelým pomocníkom dezinfekcia priestoru pomocou ozónu. Ten nielen vyčistí vzduch, ale aj povrchy celej domácnosti. Po jeho použití sa musí tiež riadne vyvetrať, ale budete mať istotu, že u vás doma nemajú vírusy ani baktérie šancu. Počas dezinfekcie ozónom by ste nemali byť v miestnosti vy, ani vaši domáci maznáčikovia. Menšie prístroje s ozónom nestoja toľko peňazí, každopádne je tu možnosť, že si ich niekde zapožičiate.

Pri upratovaní po chorom používajte ochranné prostriedkyPri upratovaní po chorom používajte ochranné prostriedky

Bežná dezinfekcia

Bežné čistenie znamená odstránenie baktérií, neviditeľných škvŕn a nečistôt z povrchov. Nezabíja choroboplodné zárodky, ale ich odstránením znižujete ich počet a riziko šírenia infekcie. Dezinfekciou sa rozumie použitie chemikálií, napríklad dezinfekčných prostriedkov registrovaných pre použitie proti koronavírusu, tiež k ničeniu choroboplodných zárodkov na povrchoch. Tento proces nemusí nutne vyčistiť špinavé povrchy, alebo len odstraňovať choroboplodné zárodky, ale usmrtením choroboplodných zárodkov na povrchu po vyčistení môže ďalej znížiť riziko šírenia infekcie.

Všeobecné odporúčania pre bežné čistenie a dezinfekciu domácností

V domácnosti je dôležité rutinné čistenie často dotýkaných povrchov (napríklad: stoly, kľučky, vypínače, rukoväte, toalety, drezy a elektroniku (prečítajte si špeciálne pokyny pre čistenie a dezinfekciu elektroniky) čistiacimi prostriedkami pre domácnosť – štítky obsahujú pokyny pre bezpečné a účinné používanie čistiaceho prostriedku, vrátane preventívnych opatrení, ktoré by ste mali dodržiavať pri používaní výrobku, ako je používanie rukavíc a zabezpečenie dobrej ventilácie počas používania výrobku. U elektroniky postupujte podľa pokynov výrobcu pre všetky čistiace a dezinfekčné prostriedky. Zvážte použitie stierateľných krytov pre elektroniku. Ak nie sú k dispozícii pokyny výrobcu, zvážte použitie alkoholových obrúskov, alebo sprejov obsahujúcich aspoň 70% alkoholu na dezinfekciu dotykových obrazoviek. Povrchy dôkladne osušte, aby sa zabránilo hromadeniu kvapalín.

Ste v karanténe

Máte pozitívny test, alebo ste v karanténe, pretože ste boli v kontakte s niekým, kto má koronavírus? Denne čistite a dezinfikujte vysoko dotykové povrchy v spoločných priestoroch domácnosti (napr. stoly, stoličky, kľučky, vypínače, telefóny, tablety, dotykové obrazovky, diaľkové ovládače, klávesnice, rukoväte, toalety, drezy. V spálni / kúpeľni určenej pre chorú osobu – zvážte zníženie frekvencie čistenia podľa potreby (napr. znečistené predmety a povrchy), aby ste zabránili zbytočnému kontaktu s chorou osobou. Ak nemáte doma ten luxus, že má chorá osoba možnosť svojej kúpeľne, dbajte, aby kúpeľňu používala ako posledná, a naopak extrémne dbajte na hygienu.

Dôkladne dbajte na vládne nariadenie a dbajte na dezinfekciu rúkDôkladne dbajte na vládne nariadenie a dbajte na dezinfekciu rúk

Chorý človek by mal podľa pokynov domácej starostlivosti zostať v jednej miestnosti a mimo ostatných osôb v dome. Dbajte na to, aby mal dostatočné zásoby jednorazových vreckoviek, papierových servítok, najlepšie jednorazových uterákov, čistiacich prostriedkov, respirátora a antibakteriálneho gélu. Používajte najlepšie jednorazové riady, alebo ho po použití dezinfikujte, neumývajte ho v jednej umývačke. To isté platí aj o praní bielizne. Pokojne dajte osobe s pozitívnym testom veľké vrece, v ktorom bude skladovať použité oblečenie, neperte ho s bielizňou ostatných členov rodiny, do prania použite aj dezinfekčné gély na bielizeň a perte pri maximálnych možných teplotách, pokojne ho vyperte dvakrát, aby ste mali istotu, že je zbavené naozaj všetkých zárodkov choroby.

Predovšetkým kúpeľňu udržujte v extrémnej čistotePredovšetkým kúpeľňu udržujte v extrémnej čistote

Pri čistení a dezinfekcii povrchov noste jednorazové rukavice a rúška. Rukavice by mali byť po každom čistení zlikvidované. Ak sa používajú opakovane použiteľné rukavice, mali by byť tieto rukavice určené na čistenie a dezinfekciu vhodnú k čisteniu povrchov proti COVID-19 a nemali by byť používané na iné účely. Postupujte podľa pokynov výrobcu použitých čistiacich a dezinfekčných prostriedkov. Ihneď po odstránení rukavíc si očistite a vydezinfikujte ru­ky.

** POZOR: Osobitnú pozornosť je potrebné venovať ľuďom s astmou a nemali by byť prítomní pri čistení a dezinfekcii, pretože to môže vyvolať exacerbácie astmy. **

Článok Čistenie a dezinfekcia domácnosti po, alebo proti koronavírusu? bol publikovaný 5. prosince 2020 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...