Viete, ako sa starať o elektroniku?

Sponzorované odkazy:

Viete, ako sa starať o elektroniku?

Niektorí z nás sú stále ešte doma na home office a okrem toho, že ste si na jeseň rýchlo zariaďovali provizórnu domácu kanceláriu, ktorá sa ukázala dlhodobou, vás iste zaujíma, ako sa starať o elektroniku.

Vďaka statickej elektrine, ktorá všetky elektronické prístroje obklopuje, sú najrôznejšie gadgety skvelými lapačmi prachu. Viete, ako sa starať o televízory, monitory, počítače a notebooky tak, aby na nich nebol prach, ale zároveň ste prílišným čistením nepoškodili ich obrazovky, reproduktory, či funkčnosť?

Áno, iste stačí ich čas od času očistiť prachovkou, asi možno aj lepšie ako nič, ale ak je váš notebook a tlačiareň vaším „výrobným prostriedkom“, mali by ste sa o neho starať. V čase, keď sa väčšina národa presunula z kancelárií do domovov, narástol dopyt po kancelárskej technike a na ** kvalitný notebook ** sa u veľkých predajcov elektroniky čakalo aj dlhšie ako mesiac. To je ďalší dôvod, prečo by ste mali starostlivosť o neho venovať pozornosť, pretože, keď sa pokazí, nebudete si môcť dovoliť byť mesiac bez práce, len preto, že čakáte na dodanie notebooku. Vášho šéfa to iste nebude zaujímať.

Nielen čistenie, ale aj dezinfekcia

Myslím, že väčšina z nás si v živote nikdy tak často neumýval ruky ako v poslednom roku. Už sme na slová ako vírusy, baktérie, dezinfekcia alergickí, ale ak pri počítači, či notebooku sedíme každý deň, je potrebné čas od času chtiac nechtiac klávesnicu a myš vydezinfikovať.

Mastné odtlačky na klávesnici a baktérie z neumytých rúk sú tak to najmenšie, čo vás môže trápiť. U počítačov a notebookov je obyčajný prach veľmi nebezpečný. Usadzuje sa nielen na obrazovke monitora a časom môže narušiť farby a jas. Ale tiež v otvoroch na vetranie a môže dokonca spôsobiť požiar.

Čas od času, tak nechajte notebook, či počítač odborne vyčistiť od prachu a nečistôt zvnútra. Ak nie ste odborníci, radšej notebook sami nerozoberajte podľa tutoriálu na internete. Uvidíte, že notebook bude fungovať rýchlejšie a vy budete vedieť, že je o neho dobre postarané.

Čo môžem pre svoj počítač urobiť doma?

Občas môžete vetracie prieduchy vysať obyčajným vysávačom. O monitor a klávesnicu sa môžete postarať odbornejšie. Existuje veľa špeciálnych prípravkov, niektoré na báze nanotechnológií, ktoré bránia prílišnému usadzovaniu prachu. Ani tie odtlačky nie sú pri použití špeciálneho čističa tak viditeľné.

Nikdy na čistenie notebookov nepoužívajte klasické vlhčené obrúsky na upratovanie, ale len tie špeciálne. Zabudnite tiež na príliš abrazívne prostriedky, alebo klasické spreje na okná! Môžu poškodiť veľmi citlivé LCD monitory.

Klávesnica

Ak neviete klávesnicu rozobrať, čas od času jej doprajte hĺbkové čistenie od všetkých možných odrobiniek. Existujú na to špeciálne čistiace gély, ktoré z medzierok medzi písmenkami do seba absorbujú všetky nečistoty. Nezabúdajte ani na hygienu. Viete, že takáto obyčajná myš a klávesnica majú na sebe viac choroboplodných zárodkov než sedadlo na toalete? Tam sa s baktériami tak nejako počíta a všetci ho často dezinfikujú. Ale na ovládače na televízory, klávesnice a mobily sa tak nejako zabúda. Minimálne raz za týždeň je pretrite antibakteriálnym obrúskom.

Foto: Pixabay.com

Článok Viete, ako sa starať o elektroniku? bol publikovaný 31. července 2021 v 09.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...