Ako mať doma upratané, ak máte dojča, alebo batoľa?

Sponzorované odkazy:

Ako mať doma upratané, ak máte dojča, alebo batoľa?

Ste mamičkou jedného či viacerých nezbedníkov a máte pocit, že celé dni periete, žehlíte a upratujete, ale večer to u vás vyzerá, ako by ste celý deň nič nerobili? Hračky sú všade a váš nábytok zdobia škvrny od vašich „šikovných“ detičiek, ktoré objavili kúzelné „Ja sám?“. Poďme sa spolu pozrieť na tipy na to, ako si túto nikdy nekončiacu drinu trochu zorganizovať.

Nikdy nekončiaca hromada špinavého riadu

Ste mamička na materskej? Určite poznáte partnerov pohľad, keď príde domov z práce, zakopne o autíčko a šliapne si na kocky zo stavebnice. Prídu výčitky typu: „To nemôžeš za celý deň upratať?“, Či „Čo si vlastne celý deň robila?“ Pri všetkom by ste sa mali prinajmenšom odfotiť, a rovnako by vám neveril, kým si to sám neskúsi. Najmä, ak nemáte doma umývačku riadu, tak vám pripadá, že celé dni len umývate riad a periete. Občas ste ešte o tretej popoludní v pyžame a cop považujete za luxusný účes? Nebojte, tým si prešla každá mamička.

Našich pár tipov:

Detské obrúsky

Detské obrúsky sú vaším najlepším priateľom! Nie sú len na detské prdelky. Môžete ich použiť na utretie škvŕn na nábytku, detské jedálenské stoličky, umývadlá a steny. Slúžia tiež k tomu, aby ste rýchlo utreli pusinku a ruky malého nezbedníka skôr, než vám s nimi zašpiní novú sedačku. Majte ich všade po ruke – v dome, aute, v taške na prebaľovanie aj v kočíku! Ak sa vám nepáči myšlienka používať veľké množstvo detských obrúskov z ekologických, alebo finančných dôvodov, kúpte si nejaké ktoré sa dajú oprať.

Upratujte počas ostatných činností

Čistite domácnosť za pochodu. Keď si čistíte zuby, utrite umývadlo. Sprchujete sa? Vydrhnite sprchový kút. Keď máme deti a batoľatá, nemáme čas na riadne upratovanie, takže ak je to možné, urobte aspoň základy. Pri varení upracte v chladničke, či kuchynskú linku. Dajte si denne tri štvrť hodinovky, pri ktorých upracete hračky, riad a dáte napríklad prať bielizeň a umyjete toaletu. Budete sa čudovať, ale aj tieto krátke časové úseky urobia vo vašom byte významnú zmenu.

Každé ráno zapnite po raňajkách umývačku. Aj keby nemala byť plná. Budete tak mať riad vždy čistý a nebude sa vám hromadiť na kuchynskej linke. Rovnako by ste ho dala do tej umývačky, až začnete variť obed. Rovnaké pravidlo platí aj pre pranie. Ak to vaše priestory dovolia, majte kôš na špinavú bielizeň prispôsobenú tak, aby sa rovno dala bielizeň triediť. Aby mala svetlá, farebná aj tmavá bielizeň svoje miesto. Každý deň zapnite jednu várku bielizne. Ak máte sušičku, určite sa vám pri malom dieťati osvedčí tip, že každý z rodiny bude mať svoj kôš na čistú bielizeň, ktorú tam zo sušičky ihneď zložíte. Staršie deti si tak budú môcť svoju bielizeň upratať samy, vy naopak, keď budete rýchlo potrebovať čisté tričko, budete vedieť, kam siahnuť.

Učte deti poriadku

Už od najútlejšieho veku naučte svoje deti upratovať. Používajte kontajnery na hračky. Nemusia si hračky rovnať do regálov podľa veľkosti a farieb, toho ostatne najmenšie deti nie sú schopné, ale všetky autíčka, vláčiky aj bábiky môžu byť vo svojej škatuli. Nedovoľte deťom, aby si vytiahli novú hračku, ak tú starú neuprace tam, kam patrí. Inak bude váš dom vyzerať ako jedno veľké hračkárstvo.

Najmä spočiatku je materstvo vyčerpávajúce. Chvíľu trvá, než si mamička s bábätkom nájdu spoločný rytmus. V rámci šestonedelia sa na veľké upratovanie vykašlite a odpočívajte a spite vždy, keď spí bábätko. To je doba, kedy sa musí mamička spamätať z tak pre telo náročnej udalosti, akou pôrod bezpochyby je.

Článok Ako mať doma upratané, ak máte dojča, alebo batoľa? bol publikovaný 19. ledna 2021 v 00.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...