Čoskoro bude jar. Najvyšší čas naplánovať záhony

Sponzorované odkazy:

Čoskoro bude jar. Najvyšší čas naplánovať záhony

Pre záhradkárov je zima nudným obdobím, kedy naberajú nové sily a plánujú, čo nového vytvoria na záhradke. Čoskoro príde jar, kedy naopak nebudú vedieť, kam skôr skočiť. Je teda najvyšší čas si pri krbe v pohodlí naplánovať, čo tento rok vysadíte, a ako zvelebíte vašu záhradku.

Naplánujte si jarné upratovanie

Po zime je potrebné hlavne na záhrade upratať. Vyhrabať starú trávu, odkryť zakryté stromčeky a rastliny, ktoré boli chránené pred zimnými mrazíkmi. Skôr ako sa pustíte do zveľaďovania záhrady, prezrite všetko náradie a dokúpte, čo by vám mohlo chýbať. Sadenice nových rastlín a plodín si pripravte, aby ste v zápale práce neodbiehali. Najmä, ak ste sa rozhodli tento rok vysadiť kríky a stromčeky, prečítajte si k nim pestovateľské rady, niektoré z nich musia byť pred výsadbou namočené vo vode.

Kvetinové záhony

Pripadá vám vaša záhrada príliš praktická a nefarebná? Naplánujte si kvetinové záhony. Na internete, alebo v záhradníckych knihách sa dočítate, aké kvety sa hodia na vašu záhradu. Máte slnkom zaliatu záhradku, alebo naopak je vaša záhrada počas dňa dlho v tieni? Musíte podľa toho vyberať aj kvetiny. Niektoré z kvetín budú skôr objemové a tvoria „podstielku“ vyšším kvetinám, je tiež dôležité vedieť, ktoré typy kvetov sa „zhodnú“ na jednom záhone. Keďže veľa druhov kvetín prosperuje skôr v kyslejšie pôde a naopak.

Myslite dopredu

Pri plánovaní kvetinových záhonov je potrebné premýšľať o tom, aby v priebehu sezóny stále niečo kvitlo a záhrada tak bola celý čas niečím zaujímavá. Zároveň je z pohľadového hľadiska dôležité, aby bola „viditeľná“ zo všetkých strán. Pohrajte sa s plánovaním, aby vyššie rastliny dali vyniknúť aj tým menším. Ak si neviete rady, nechajte si poradiť od kvalifikovaného záhradníka.

Nechajte priestor pre letničky

Nie je potrebné pre letničky dodržiavať riadkovanie, záhon bude vyzerať lepšie, ak ich rozsejete tak, ako vás napadne. Príliš veľa geometrie neladí s krehkou krásou letničiek. Najnovším trendom v záhradách je nechávať pruh prirodzeného osevu, kde necháme aj plané rastliny, napríklad margarétky, či lúčne zvončeky a vlčie maky, nech si rastú, ako chcú. Je to dôležité pre hmyz a motýle. Tieto živočíchy z našich záhradiek miznú, a ak im neurobíte hmyzie hotely, vyhraďte im na vašej záhrade aspoň kúsok voľného priestoru. Odmenia sa vám krásnymi opeľovanými kvetmi a stromami, navyše motýle vám svojimi farebnými „kabátikmi“ ako bonus skrášlia vašu záhradku.

Článok Čoskoro bude jar. Najvyšší čas naplánovať záhony bol publikovaný 20. února 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...