Ako si vytvoriť raj na záhrade

Sponzorované odkazy:

Ako si vytvoriť raj na záhrade

Vďaka pandémii nám zakazujú kde čo. Výhodu majú ľudia, ktorí vlastnia aspoň malú záhradu. S nástupom jari budeme tráviť viac času vonku. Pokojne môžete presunúť svoj notebook na terasu a mať homeoffice na čerstvom vzduchu. Ako si vonkajší priestor urobiť príjemný, aby sa nám pekne relaxovalo?

Nakoniec je jedno, či vlastníte obrovskú záhradu, či len skromnú predzáhradku. Pre ich zariadenie je potrebné si výhody, či nevýhody nášho pozemku uvedomiť. Ďalšia vec, ktorú si musíte stanoviť vopred, je rozpočet. Pokiaľ chcete do zariadenia vonkajšieho priestoru venovať napríklad dvetisíc eur, logicky si nenecháte postaviť zimnú záhradu, či drahú pergolu.

Ak je váš rozpočet obmedzený, môžete si vytvoriť pekné miesto, ale budete musieť pri zariaďovaní viac premýšľať. K zariadeniu súkromia môžete miesto murovaného plotu využiť popínavé rastliny, či živý plot a pod.

Ušetrite si prácu

Ak chcete na svojej záhrade zriadiť miesto pre stretávanie sa s priateľmi, vyberte si rovinatú plochu. Ušetríte nemalé financie, ktoré by vás stálo vyrovnanie nerovného pozemku do roviny. Ak nemáte financie na vybetónovanie podkladu, pokryte existujúci trávnik špeciálnou textíliou, ktorá bráni prerastaniu trávy. Navrch môžete rozmiestniť okruhliaky, či tzv. kačírkové kamene.

Podlaha

Ak si môžete finančne dovoliť na terasu vytvoriť podlahu, máte na výber viac možností. Betónová, či betónové dlaždice, štrkové, či kamenné dlaždice, vonkajšia dlažba. Samozrejme môžete využiť aj iné prírodné materiály, napríklad drevené palubovky, dosky, tie sú však náročnejšie na údržbu.

Pridajte steny

Ak máte radi súkromie, vytvorte si ho, až má vaša terasa, či pergola bočné steny. Uchráni vás to pred nechcenými pohľadmi susedov, či pred prílišným slnečným svitom. Bočné steny sa budú hodiť aj na dobu, kedy si dohodnete vonkajšiu grilovačku s rodinou a bude pršať. Nebudete mokrí a nebude vám tiež chladno.

Strecha

Strecha vás ochráni pred živlami – slnkom, dažďom, alebo vetrom. Terasa nutne zastrešiť nepotrebuje, strecha nie je lacná záležitosť. Ušetríte, ak si zaobstaráte aspoň tzv. párty stan. Keď už sa do strechy predsa len pustíte, dbajte, aby jej materiál bol odolný a čo najviac bez údržbový – nechcete ju predsa každý rok natierať.

Nábytok vyberajte starostlivo

Vyberte si vybavenie, ktoré sa hodí do daného priestoru, aby ste vytvorili dokonalé miesto na relaxáciu. Keď si vyberáte stoličky, alebo pohovku do záhrady, poriadne si ich vyskúšajte, aby ste sa uistili, že sú naozaj pohodlné. Ľahký, prenosný a skladací nábytok funguje obzvlášť dobre v klimatických podmienkach, kde počasie vyžaduje, aby ste v zimných mesiacoch uložili všetko vybavenie do pivnice, či garáže.

Článok Ako si vytvoriť raj na záhrade bol publikovaný 27. března 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...