Ako správne žehliť oblečenie

Sponzorované odkazy:

Ako správne žehliť oblečenie

Žehlenie nepatrí práve medzi najobľúbenejšie domáce práce. Iste vás zaujíma, ako si túto nepríjemnú činnosť čo možno najviac uľahčiť.

Samotné žehlenie začína dlho predtým, než vytiahnete žehličku a žehliacu dosku. To ako budete dlho žehliť, závisí na tom, či viete správne vyprať a usušiť oblečenie, aby ste zabránili pokrčeniu. Nikdy nežehlite oblečenie, ktoré je špinavé, alebo stále má na sebe škvrny. Teplo zo žehličky by akurát škvrnu na zle vypranom oblečení zakonzervovalo.

Príprava na žehlenie

Aký typ žehliacej dosky máte? Či už ide o skladaciu dosku, alebo model na mieru, buďte opatrní, kam ho umiestnite. Uistite sa, že šnúra žehličky nie je napnutá cez miesto, kde budete stáť a chodiť, aby ste o ňu náhodou nezavadili. Pozor na malé deti, alebo domáce zvieratá, ktoré by mohli na seba žehličku zhodiť.

Skontrolujte žehličku a uistite sa, že je žehliaca plocha čistá. O žehličku sa musíte starať – u naparovacích dochádza veľmi často k zaneseniu vodným kameňom. Nahromadené nečistoty sa môžu preniesť na čistú bielizeň. Poťah žehliacej dosky by mal byť tiež dokonale čistý. Väčšinu poťahov možno prať alebo ľahko vymeniť.

Ak nemáte žehliacu dosku, môžete žehliť na rovnom povrchu, ako je stôl, alebo pult, ale pripravte ich k žehleniu. Treba pod oblečenie dať textíliu, vďaka ktorej nepoškodíte povrch dosky.

Skôr ako sa rozohreje žehlička

Skôr ako začnete, pozrite sa na štítok daného kusu oblečenia. Pokyny pre žehlenie tu budú napísané, alebo zobrazené symboly. Ak štítok chýba, radšej žehlite na minimálnu teplotu. Uľahčíte si prácu, ak si odevy k vyžehleniu pripravíte od tých najchúlostivejších až po tie, ktoré znesú veľkú teplotu. Teplotu môžete kedykoľvek zvýšiť, ale ochladenie žehličky trvá dlhšie. Ušetríte si čas.

Pri žehlení väčšiny látok žehlite na rubovej strane odevu. Tým zabránite vzniku lesklých stôp na látke. To je obzvlášť dôležité pre tmavé farby, hodváb, umelý hodváb a ľanové tkaniny. U tkanín, ako sú zamat, menčestrové a textúrované látky, bude žehlenie na rubovej strane brániť poškodeniu textúry.

Zvyčajne je najlepšie žehliť oblečenie, keď je ešte mierne vlhké. Ak chcete pridať vlhkosť, ľahko pokropte oblečenie vodou, alebo použite sprej na žehlenie, alebo rozprašovač.

Pri žehlení golierov, manžiet, vreciek, alebo lemov, ktoré majú dvojnásobnú hrúbku látky, najprv žehlite zvnútra a potom zvonku, aby ste vyhladili posledné faldíky. Týmto oblastiam, najmä zvlneným okrajom lemu, určite prospeje para počas žehlenia a predvlhčenie pred žehlením. Nežehlite zipsy, gombíky ani iné ozdoby.

Látku by ste mali žehliť pozdĺžne, aby nedošlo k roztiahnutiu. Okamžite po žehlení treba šaty zavesiť, aby si udržali bezchybný vzhľad.

Ak vás žehlenie nebaví, existujú spôsoby, ako si ho spríjemniť a zefektívniť. Počúvajte hudbu, alebo nastavte žehliacu dosku tak, aby ste pri žehlení mohli sledovať po očku televíziu. Alebo si pustite nejaký zaujímavý podcast.

Článok Ako správne žehliť oblečenie bol publikovaný 6. dubna 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...