Elektrická energia neustále zdražuje. Ako ušetriť v domácnosti za elektrinu?

Sponzorované odkazy:

Elektrická energia neustále zdražuje. Ako ušetriť v domácnosti za elektrinu?

Od tej doby, čo bola elektrina vynájdená, nám neustále uľahčuje život. Umýva za nás riad, perie bielizeň a poskytuje zábavu. Elektrina udržuje naše domácnosti v chode a nás v pohodlí. Jedinou nevýhodou elektrickej energie je to, že je čím ďalej drahšia. Poďme sa spolu pozrieť na to, či by nešlo výdavky za elektrickú energiu znížiť.

Určite neznížime vplyv na klimatickú krízu, vďaka šetreniu v jednej domácnosti, ale keby začalo šetriť viac domovov, iste by to nejaký efekt malo – a to nielen na naše peňaženky.

Koľko elektriny spotrebuje priemerná domácnosť?

Priemerná domácnosť spotrebuje 3000 kWh elektriny ročne. Od prelomu tisícročia množstvo elektriny spotrebovanej priemernou domácnosťou ustavične stúpa. Vecí na elektrinu a domácich pomocníkov, ktoré nám uľahčujú každodennú starosť o domácnosť, neustále pribúda. Aj keď v priebehu rokov jednotlivé spotrebiče prúdu spotrebúvajú menej, stále je naša spotreba vysoká.

Zakúpte energeticky úsporné žiarovky

Prechod na energeticky úsporné žiarovky je jednoduchý spôsob, ako ušetriť veľa elektriny. Tradičné typy žiaroviek premieňajú na svetlo iba 10% spotrebovanej energie použitej k ich napájaniu. Zvyšok sa stráca v podobe nepotrebného tepla. Ak vymeníte všetky žiarovky v domácnosti za LEDkové, každý rok môžete znížiť svoje emisie uhlíka až o 65 kg a svoje účty o niekoľko stoviek eur. Ďalšou ich výhodou je to, že nemusíte sa ani starať o ich výmenu – majú životnosť až 34 rokov, v porovnaní s obyčajnými 1,5 rokom pre obyčajnú žiarovku.

Vypnite zariadenie v pohotovostnom režime

Priemerná domácnosť minie okolo stovky eur ročne za spotrebiče ponechané v pohotovostnom režime (tzv. Stand by). Dôvodom je to, že keď nechávate zariadenie, ako sú televízory, alebo počítače v pohotovostnom režime, namiesto aby boli vypnuté, stále využívajú energiu. Síce v malom množstve, za to však každý deň a každú noc.

Chladnička a mraznička

Odmrazujte tieto spotrebiče, ak to za vás nerobia automaticky. Rovnako tak prach na ich zadnej strane zvyšuje spotrebu elektrickej energie. Nová chladnička spotrebuje o polovicu menej elektriny za rok ako tá, ktorá je dvadsať rokov stará. Pri dnešnej cene chladničiek si môžete dovoliť kúpiť novú – táto investícia sa vám vráti v rámci ročného vyúčtovania. Ušetríte aj tým, že nastavíte optimálnu teplotu. Nemusíte mať nastavené chladenie na najvyšší možný stupeň.

Buďte pri varení efektívnejší

Ako by ste očakávali, ak strávite menej času varením, spotrebujete menej energie. Takže stojí za to premýšľať o tom, ako môžete zmeniť svoje kuchárske návyky, keď pripravujete večeru. Skúste vykonať tieto malé zmeny:

  • Ohrievajte vodu skôr v kanvici než na varnej doske.
  • Udržujte hrnce a panvice zakryté, aby sa voda uvarila rýchlejšie.
  • Neotvárajte dvierka rúry častejšie, než musíte, pretože by sa musela rúra znovu ohrievať.

Perte oblečenie pri nižšej teplote

Jednoducho posunutím gombíka na práčke môžete dosiahnuť obrovské úspory energie. Pranie bielizne pri teplote 30 ° C ušetrí až 40% použitej energie oproti praniu pri vyšších teplotách.

V dnešnej dobe sú moderné pracie prostriedky schopné dosiahnuť rovnako dobré výsledky prania aj pri nižších teplotách. Nie je teda dôvod neskúsiť zmenu a začať prať na 30 ° C.

Sušte svoje oblečenie na vzduchu

Ak máte sušičku, môže byť lákavé ju používať stále. Ale za slnečného dňa vždy stojí za to zavesiť si oblečenie von na záhradu, či na balkón, ak môžete. Rýchlo vyschne a ušetrí vám to peniaze. Sušičky bielizne stále spotrebúvajú veľa elektrickej energie, ak nemáte možnosť sušiť bielizeň vonku, snažte sa sušiť bielizeň na lacnejšom tzv. nočnom prúde.

Prirodzené svetlo

Mohlo by sa to zdať samozrejmé, ale rozhrnutie závesov môže pomôcť znížiť spotrebu elektriny. Prirodzené svetlo vám dovolí rozsvietiť o trochu neskôr a počas roka tak môžete ušetriť nemalé množstvo energie.

Nepreplňujte rýchlovarnú kanvicu

Ak pripravujete šálku čaju, naplňte kanvicu iba takým množstvom vody, aké naozaj potrebujete. Týmto spôsobom nebudete variť zbytočnú vodu navyše, spotrebujete menej energie a váš čaj bude navyše hotový rýchlejšie.

Kúpte si energeticky úsporné spotrebiče

Kedykoľvek doma vymieňate spotrebiče, mali by ste sa vždy pokúsiť kúpiť energeticky najúčinnejší model. Spotrebujú oveľa menej energie a z dlhodobého hľadiska vám ušetria peniaze.

Sprchujte sa čo najkratšiu dobu

Nie je nič lepšie ako dlhá relaxačná sprcha. Ak však ohrievate vodu bojlerom, objavia sa dlhé sprchy na nedoplatkoch.

Technológia inteligentných domov môže pomôcť dvoma spôsobmi. Po prvé, môže pomôcť znížiť vašu spotrebu energie. Napríklad obstaraním inteligentného termostatu môžete naplánovať spustenie vykurovania , alebo klimatizácie iba v prípade, že to potrebujete.

Umývačka

Umývačky riadu môžu byť energeticky účinnejšie ako ručné umývanie. Umývačky riadu spotrebujú aj menej vody.

Článok Elektrická energia neustále zdražuje. Ako ušetriť v domácnosti za elektrinu? bol publikovaný 20. dubna 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...