Ako na pripálené hrnce a panvičky?

Sponzorované odkazy:

Ako na pripálené hrnce a panvičky?

Aj tá najlepšia gazdinka niekedy neustráži riad na platni. Počas dôležitého hovoru z práce sa vám prichytí na dno hrnca jedlo a pripálenina je na svete. Nezostáva než riad nekonečne dlho drhnúť, alebo vyhodiť a kúpiť nový. Pri dnešných cenách je to však drahý luxus. Viete, ako si uľahčiť boj s pripáleným riadom a mať istotu, že sa pripáleného dna vášho obľúbeného hrnca zbavíte?

Ak chcete byť jemní

Ak pripálenina nie je príliš veľká, postačí na dno hrnca naliať trochu tekutého mydla, priliať horúcu vodu a po vychladnutí jemne vydrhnúť. Riad s teflónovým dnom radšej príliš nedrhnite, mohli by ste poškodiť ochrannú vrstvu. A ako iste viete, teflón sa môže začať uvoľňovať do pripravovaných pokrmov a môže vám spôsobiť zdravotné ťažkosti.

Sklenený riad

Varné sklo sa so škvrnami tiež kamaráti. Čo je pozitívne, škvrny sa dajú lepšie odstrániť. Pri častom používaní sa na ňom objavujú zahnednuté fľaky, ktoré nie sú klasickými spáleninami, ale sklenené nádoby vďaka tomu vyzerajú veľmi nepekne. Na ne použite jedlú sódu. Pofŕkajte fľaky vodou, nasypte na ne jedlú sódu a nechajte pol hodiny sódu pôsobiť. Namiesto drôtenky si môžete vytvoriť guľôčku z alobalu a vydrhnúť s ňou sklenený pekáč. Uvidíte, že to funguje.

Keramické zapekacie misy

Tie sa dajú veľmi dobre umyť v umývačke na naozaj vysokej teplote. Škvrny, ktoré predsa len zostanú, skúste postriekať bielidlom, nechať pôsobiť a potom vydrhnite. Nezabudnite na gumové rukavice, aby vám bielidlo nepoškodilo pokožku. Následne opakujte umývací cyklus v umývačke riadu – škvrny budú preč!

Panvičky

Určite sa vám niekedy stalo, že ste na panvičke smažili steak, či rezeň a mäso sa vám na ňu prichytilo. Niekedy si ani ten najodmasťujúcejší prípravok na riad s takou pripáleninou neporadí. Nemusíte hneď siahať po drôtenke a piesku na riad. Stačí panvicu vložiť do drezu, posypať ju soľou a priliať ocot. Nechajte pôsobiť dvadsať minút a potom jemne vydrhnite. V prípade potreby proces opakujte.

Smaltovaný riad

Smalt je špecifický materiál, často po použití zhnedne, ale na škvrny na smaltovaný riad skvele pôsobí jedlá sóda. Zvyšky a pripáleniny sa potom ľahko odlúpnu a budú sa dať vydrhnúť.

Medený riad

V poslednej dobe sa do módy vracia aj medený riad. Keď ho používame často, môže sa stať, že vyzerá matný a neumytý. Vytiahnite kečup a jemne utierajte medený riad handričkou z mikrovlákna, namočenou v tomto paradajkovom zázraku. Umyte následne bežným spôsobom a riad z medi sa bude lesknúť ako nový!

Tip našich babičiek

Nakoniec pridáme tip našich babičiek, ktoré v pripálenom hrnci povarili kyslú kapustu so soľou a potom následne hrniec vydrhli.

A čo vy? Máte nejaký svoj zaručený recept, ako na pripálený riad?

Článok Ako na pripálené hrnce a panvičky? bol publikovaný 29. května 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...