Izbové rastliny a svetlo

Sponzorované odkazy:

Izbové rastliny a svetlo

Svetlo je jednou zo základných životných podmienok života na zemi. Neplatí to len pre nás, ale aj pre naše izbové rastliny. Môžete ich primerane zalievať, hnojiť, ale ak svetlomilné kvetiny budete mať v rohu chodby, rovnako vám neporastú.

Veľa interiérových kvetov pochádza pôvodne z trópov, teda milujú stabilnú teplotu a dostatok svetla. Iné fungovali v domorodej džungli, ako podrasty vysokých stromov, ktoré im svetlo brali, a tak sú prispôsobené životu v polotieni, tieto rastliny nie sú väčšinou náročné na svetelné podmienky, ale zase majú radšej väčšiu vlhkosť vzduchu. Pestovanie rastlín nie je taká alchýmia, ako by sa mohlo zdať. Stačí zistiť, aké podmienky majú rady kvety, ktoré máme doma (poprípade si ich chystáme zaobstarať).

Náš tip: V podstate funguje pravidlo, že čím viac sa priblížite pri pestovaní autentickému podnebiu, z ktorého rastlina pochádza, tým viac vám bude prospievať.

Svetlo prichádzajúce oknom

Mnohí z nás predpokladajú, že slnečné svetlo prechádzajúce našimi oknami bude pre našu izbovú rastlinu dostatočné a v niektorých prípadoch to tak naozaj je. Svetlo, ktoré prechádza sklom, však nie je také silné ako priame vonkajšie slnečné svetlo. Tiež, ak svoje rastliny nepestujete v skleníku, či presklenej vonkajšej záhrade, jas svetla sa bude meniť po celý deň, v závislosti od toho, na akej svetovej strane je okno, pri ktorom rastliny pestujete.

Medzi ďalšie faktory ovplyvňujúce množstvo slnečného svitu prechádzajúceho oknom patrí veľkosť okna, odkvapy a tienenie okolitými stromami a budovami. V zime je slnko na oblohe nižšie, takže môže byť vo vašej izbe viac priameho slnka – jeho intenzita je však slabšia ako v lete a denného svetla je menej.

Aké výhody nám jednotlivé svetové strany prinášajú?

Na severnej pologuli príde najviac slnečného svetla do okna orientovaného na juh. Jas a doba trvania však budú závisieť na vyššie uvedených faktoroch. Západne orientované okná ponúkajú ráno tieň, ale popoludní do nich praží priame slnko. V lete je to zvyčajne najteplejšia časť dňa, takže rastliny sú vystavené naozaj veľkému teplu. Na východnej strane je to presne naopak. Z rána je tam veľmi jasno a navečer je celá izba skôr v polotieni – najmä v lete. Ranné slnko je však menej intenzívne a ani vám rastlinu nespáli.

Okná orientované na sever ponúkajú malé množstvo svetla, jeho intenzita sa počas dňa príliš nelíši. Na sever sa hodí napríklad u nás obľúbený svokrin jazyk, či spiaca panna (aglaonema). Existuje dokonca aj veľa druhov predovšetkým LED prídavného osvetlenia. Ázijci sú známi tým, že si doma svietia na obľúbené bambusy. Ak bývate v dome, môžete tmavé miesta vyriešiť aj svetlovodmi.

Príliš veľa svetla

Niektorí zase riešia, že im domov svieti slniečko naopak príliš. Stačí v najexponova­nejších hodinách z rána, popoludní – záleží na svetovej strane) zatiahnuť žalúzie, či závesy. Alebo môžete medzi rastliny a okno postaviť napríklad paraván. Príliš veľa slnka môže kvetiny aj spáliť – spoznáte to podľa vyblednutej farby kvetov a listov, premnoženie škodcov, či úplného zoschnutia rastliny.

Svetlé miesto s občasným slnkom prospieva kaktusom, citrónovníkom, fikusom, ibiškom, kanachoímom a sukulentom. Anturiám, monsterám, ľaliám a dracénam nebude vadiť ani viac priameho slnka. V tieni budú vynikať napríklad šplhavice a áronovité, tulcovce, svokrin jazyk a kulkas, ktorý má svoj pôvodný domov na Zanzibare.

Článok Izbové rastliny a svetlo bol publikovaný 5. června 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...