Ako sa starať o závesy?

Sponzorované odkazy:

Ako sa starať o závesy?

Aj keď boli obdobia, kedy boli závesy a záclony out a prednosť dostávali žalúzia a rolety zvané „deň a noc“, existujú interiéry, v ktorých sa jednoducho klasické záclony a závesy vynímajú lepšie. Aby sa z nich nestali lapače prachu, musíte sa o závesy dobre starať. Vďaka kvalitnej starostlivosti vám tiež vydržia dlhšie pekné. Ako sa starať o závesy, aby dlho robili parádu?

Nevystavujte ich slnečnému žiareniu

Áno, vieme, závesy sú na oknách, a tie sú na slnku, ale snažte sa ich nemať zatiahnuté v čase, keď vám do okien praží slnko. Vybledli by vám farby, niekedy sa podľa riasenie urobia aj pruhy, ktoré naozaj príliš parády neurobia. Je tu možnosť mať závesy dvojité, vďaka tomu nebude predná pohľadová časť vyblednutá, ale nájsť šikovnú krajčírku je ako hľadať v kope sena a roztiahnuť závesy, keď svieti cez poludnie slniečko, je určite jednoduchšia voľba.

Zbavujte ich prachu

Závesy sú lapače prachu, preto by ste ich mali čas od času povysávať, aby sa na nich prach nehromadil. Skvelým pomocníkom vám bude kefový nástavec na čalúnenie, s ktorým skvele povysávate ťažšie závesy.

Pranie

Najskôr sa uistite, že je možné vaše závesy prať v práčke a nebudete ich musieť odniesť do čistiarne. Používajte nízku teplotu a jemný prací prostriedok, aby sa vám závesy nezrazili. Keď ich zavesíte ešte vlhké, prevoňajú vám byt a nebudete ich musieť žehliť.

Tipy pre pranie závesov:

Závesy z bavlny a ľanu možno zvyčajne bez problému vyprať v práčke. Priehľadné látky sú citlivé na zaobchádzanie, perte ich vždy na ručné pranie, alebo ich naozaj vyperte v ruke – pozor, sú veľmi citlivé na pokrčenie a žehliť také závesy býva zábava na celý večer. Vždy ich žehlite cez plátno, aby sa vám neprilepili na žehličku. Hodváb a iné jemné látky, ako napríklad satén vyperte v ruke.

Ťažké závesy radšej vyperte na viackrát. Nepreťažujte práčku, nielenže by sa závesy príliš nevyprali, ale tiež by sa vám mohla práčka pokaziť.

Voľte perfektnú dĺžku závesov

Čo má spoločné dĺžka závesov s ich čistotou? Viac, než si myslíte! Keď budú závesy príliš dlhé, budú na seba nabaľovať prach a chlpy domácich maznáčikov z podlahy. Navyše je väčšia pravdepodobnosť, že vám ich pes, či mačka strhnú. Malé deti majú tiež prstíky, ktoré zanechávajú škvrny. Navyše je tu nebezpečenstvo, že by dieťa na seba mohlo strhnúť záves aj s garnížou.

Foto: Pixabay.com, Pinterest.com

Článok Ako sa starať o závesy? bol publikovaný 10. srpna 2021 v 09.00 v rubrike Byt a Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...