Prečo je drevo stále tým najlepším udržateľným materiálom pre výrobu nábytku

Sponzorované odkazy:

Prečo je drevo stále tým najlepším udržateľným materiálom pre výrobu nábytku

Na trhu je veľa predajcov nábytkových zostáv a komponentov, ktorí ponúkajú obývacie steny, jedálenské zostavy a skrine z pred pripravených komponentov, ktoré zvládne doma zostaviť naozaj každý. Avšak tento nábytok nevydrží sťahovanie, hrubšie zaobchádzanie, pretože sa vďaka použitému materiálu časom povolia skrutky a už sa nedajú dotiahnuť.

Vďaka tomu, že čím ďalej viac ľudí sa stará o to, ako žiť viac v súlade s prírodou, tzv. „zelenšie“, premýšľajú aj o nábytku, ktorý nezaťažuje prírodu. Nábytok, ktorý je vyrobený z odrezkov dreva, pri použití plnidiel a tiež lepidiel nie je príliš zdravý pre vaše domáce prostredie. Navyše ho možno len veľmi ťažko recyklovať.

Prečo sa ľudia vracajú k masívnemu drevu?

Klasický, ťažký drevený nábytok sa opäť dostal na vrchol záujmu bytových dizajnérov. Nie je to len preto, že jednoducho vyzerá luxusnejšie a lepšie, ale tiež vďaka jeho praktickej nadčasovosti. Áno, môžete namietať, že drevený nábytok je oveľa drahší, než sektorový nábytok z obchodného reťazca s nábytkom. Ale len pomyselne. Pretože kvalitný stôl z masívneho dreva vám bude slúžiť pokojne dvadsať rokov, ale keď si kúpite lacný nábytok, ktorý si zmontujete sami, počas rovnakého časového obdobia ho budete musieť niekoľkokrát obmeniť, takže nakoniec drevený nábytok vyjde cenovo lepšie.

Výhoda obnoviteľnosti

Ďalšou neodmysliteľnou výhodou dreveného nábytku je jeho obnoviteľnosť. Môžete ho rôzne upraviť farebnými lakmi, obrúsiť, pretrieť, a keď sa ho náhodou budete chcieť zbaviť, určite si ho niekto rád kúpi, pretože ide vždy o kvalitné kúsky. Keď sa drevený nábytok ocitne na skládke, v pohode sa rozloží, neobsahuje žiadne lepidlá, ktoré by škodili životnému prostrediu.

Hodí sa na DIY projekty

Ak ste trochu kreatívny a tvoriví, pokojne si z chalupy po babičke môžete vziať starší drevený nábytok a po pár zásahoch bude robiť parádu pekných pár rokov. Nábytok z polovice minulého storočia je tento rok v kurze a tak bude vaša domácnosť vďaka tomu in, za cenu jedného popoludnia a nejakej farby, či laku. A to sa oplatí, že?

Článok Prečo je drevo stále tým najlepším udržateľným materiálom pre výrobu nábytku bol publikovaný 14. srpna 2021 v 09.00 v rubrike Nábytok. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...