Ako si na jeseň prevoňať domácnosť?

Sponzorované odkazy:

Ako si na jeseň prevoňať domácnosť?

Ako sme už písali v minulom článku, najrôznejšie aromalampy nám pomôžu prekonať jesenné depresie a sezónne výkyvy nálady. Ak nechcete kupovať osviežovače vzduchu v drogérii, ktoré sú plné chemikálií, určite sa zaujímate o to, ako si prevoňať byt pomocou prírodných ingrediencií, ktoré budú dobré nielen pre vašu náladu, ale aj pre vaše zdravie.

Berte inšpiráciu v prírode

Ak máte svoju záhradku, určite sa vám urodilo množstvo jabĺčok, nebojte sa jablká použiť aj na navoňanie vášho bytu. Keď si budete variť veľmi obľúbený jablkový kompót, vaša domácnosť bude pekne voňať, rovnako tak, ako keď v nedeľu upečiete štrúdľu. Vône jabĺk, badiánu a škorice sú s jeseňou úplne späté. Rovnako ako sú tekvice obľúbené na Halloween. Aj tekvica má svoju kúzelnú vôňu, niekomu jej aróma môže byť nepríjemná, ale je dokázané, že napríklad muži vôňu tekvice milujú a dvíha u nich libido. Takže sa nebojte ani varenia tekvicovej polievky, či pečenia tekvicového koláča.

Veľmi obľúbeným doplnkom do domácnosti na jeseň je tzv. jablčník. Prevonia váš byt bez nutnosti kupovania aroma olejíčkov. Vyzerá skoro rovnako ako aroma lampa na sviečku, rozdiel je v tom, že do nej umiestnite jablko, jesenné korenie – škoricu, badián a pod., zalejete vodou a umiestnite do nej jablko. Pod tým zapálite čajovú sviečku a už sa môžete tešiť na vôňu, ktorá pripomína čerstvo upečený jablkový závin.

Pokiaľ potrebujete na jeseň prebiť únavu a viac energie, určite vám budú skôr vyhovovať citrusové vône. Citrón, mandarínka, grep, citrónová tráva – všetky tieto vône majú jedno spoločné – dodajú vám viac energie a zlepšia vašu náladu. Nalejte ich do aroma lampy, alebo ich nakvapkajte na drevené kocky a rozmiestnite po domácnosti. Pokojne ich nakvapkajte aj do koša na odpadky. Váš dom bude nádherne voňať.

Chcete, aby domácnosť dobre voňala, ale nemáte doma olejčeky? Nevadí! Pokojne si vôňu uvarte. Dajte na platňu hrniec s vodou, nakrájajte doň na plátky citróny, pomaranče, zázvor, či jablká, pridajte škoricu, klinčeky, mätu, usušenú levanduľu, vanilkový struk, či čokoľvek vás napadne. Iste nemyslíme, že máte do tohto hrnca nahádzať všetky vymenované vône, ale snažte sa tam dať to, čo máte doma a vám osobne vonia. Vaša domácnosť bude pekne voňať, nemusíte potom hrniec vylievať, nalejte obsah hrnca do pohárov a postavte ich na parapet, budú voňať ešte dva-tri dni. Len ich kontrolujte, aby nezačali plesnivieť.

Ďalším trikom, aby vaša domácnosť voňala čistotou, je to, že jednoducho vyperiete záclony a závesy, otvoríte okná a ešte vlhké závesy a záclony zavesíte. Váš dom bude voňať sviežou čistotou a vy budete mať splnenú jednu z najneobľúbe­nejších položiek na zozname jesenného upratovania.

Článok Ako si na jeseň prevoňať domácnosť? bol publikovaný 6. listopadu 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...