Tipy, ako mať živý vianočný stromček čo najdlhšie pekný

Sponzorované odkazy:

Tipy, ako mať živý vianočný stromček čo najdlhšie pekný

Boli ste zvyknutí mať umelý vianočný stromček a tento rok ste sa rozhodli mať stromček „živý“? Všetci sa zhodneme, že nielenže lepšie vyzerá, ale aj vonia. Mať živý vianočný stromček však má svoje špecifické úskalia. Je tiež ťažké ho v prekúrených bytoch uchovať v pozerateľnom stave.

Ako sa starať o stromček, aby nám vydržal aj v prekúrenej domácnosti čo možno najdlhšie?Ako sa starať o stromček, aby nám vydržal aj v prekúrenej domácnosti čo možno najdlhšie?

Všetko začína už pri jeho nákupe

Vyberajte taký stromček, ktorý má dobre vyrastené vetvy, aby na fotografiách vyzeral dobre a aby ste pri ozdobovaní stromčeka nemuseli premýšľať, ktorá strana je škaredšia a budete ju musieť postaviť k stene. Ak si prinesiete stromček skoro pred Vianocami, nechajte ho na balkóne, alebo v chladnej pivnici, aby vydržal svieži, čo možno najdlhšie. Existujú stojany na vianočné stromčeky, ktoré sú naplniteľné vodou, čo predlžuje životnosť stromčeka.

Vyberajte pekne urastený, dobre stavaný stromčekVyberajte pekne urastený, dobre stavaný stromček

Väčší vianočný stromček vypije aj niekoľko decilitrov vody denne. V ponuke predajcov nájdete aj stojany kovové, drevené, liatinové, keramické aj plastové. Je len na vás, akú variantu zvolíte. V posledných rokoch je veľmi módne umiestniť vianočný stromček v kvetináči do ozdobných obalov z jutoviny a podobných materiálov, alebo ho postaviť na starodávne sane.

Pozor na plesne

Hneď ako donesiete stromček domov, vyberte ho zo sieťky, v ktorej je často predávaný, predídete tak tomu, že vo vnútri zabalených konárov budú vďaka vlhku huby a plesne.

Pred tým, než dáte stromček do stojanu, ponorte ho na chvíľu do vedra s vodou, aby ste zabránili dehydratácii. Odrežte aspoň 3 centimetre z kmeňa stromu, aby bol rezný základ stromu čerstvý, lepšie tak naberie vodu, funguje to rovnako, ako u rezaných kvetín z kvetinárstva.

Ak ste si priniesli stromček skôr, bezpečne ho vložte do vedra s vodou na záhrade, kým nebudete pripravení ho preniesť domov a umiestniť do stojanu.

Až budete pripravení svoj strom postaviť, pretrepte ho poriadne vonku, aby ste odstránili všetko voľné ihličie, alebo hmyz. Môžete tiež niekoľkokrát buchnúť spodnou časťou kmeňa stromu o zem a odstrániť tak všetko oschnuté ihličie. Pripevnite stromček do stojanu. Ak potrebujete, odrežte, alebo zrežte spodnú časť kmeňa tak, aby sa zmestila do stojanu. Umiestnite strom ďalej od zdrojov tepla, ako sú radiátory, či sušička na bielizeň. Teplo strom vysuší a rýchlejšie stratí ihličie.

Stromček pravidelne zavlažujteStromček pravidelne zavlažujte

Snažte sa stromček zavlažovať, aby vyzeral sviežo. Dehydratovanému stromu začnú veľmi rýchlo klesať a vädnúť vetvy, pretože vlhkosť je zásadná pri starostlivosti o váš vianočný stromček.

Pokiaľ máte stromček v kvetináči, nezabudnite zalievať koreňový bal. A ak je zatiaľ vonku na verande, balkóne, alebo na záhrade, môže potrebovať ešte viac vody, aby nevyschol. Zabráňte tomu, aby na takýto stromček svietilo slniečko, skôr by zoschol.

Ako recyklovať vianočný stromček

Hneď ako sa privítame s novým rokom, bude treba stromček zbaviť ozdôb a recyklovať. Nehádžte vianočné stromčeky ku kontajnerom, či popolniciam. Niektoré mestá a dediny majú určené dni, kedy vianočné stromčeky likvidujú, zoologické záhrady niekedy vyzývajú ľudí, aby im vianočné stromčeky doniesli. Ikea mala program, kedy ste za vrátený vianočný stromček dostali peniaze späť za to, že ste ho doniesli k likvidácii, ale uvidíme, ako to bude vďaka vládnym opatreniam tento rok uskutočniteľné.

Stromček v kvetináči vložte do nádoby väčšej veľkosti, pričom dávajte pozor, aby ste koreňovému balu poskytli dostatok priestoru pre rozšírenie a rast. Ak sa vám to podarí, môžete si budúce Vianoce užiť s rovnakým stromčekom. Ak sa vám nepodarilo dobre sa o stromček postarať a vyschol vám, možno ho využiť pre mulčovanie. Príroda sa vám poďakuje.

Článok Tipy, ako mať živý vianočný stromček čo najdlhšie pekný bol publikovaný 29. listopadu 2020 v 06.45 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...