Trendy v interiérovom dizajne 2022

Sponzorované odkazy:

Trendy v interiérovom dizajne 2022

Prelom roka nás núti k bilancovaniu, premýšľame, čo sa nám tento rok podarilo a čo by sme mali v novom roku zmeniť. Pokiaľ si práve spisujete plány na nový rok a jedným z bodov je prerobenie vašej domácnosti, určite vás zaujíma, aké sú trendy v oblasti architektúry a designu pre nadchádzajúce obdobie.

Ako každý rok ide výzdoba domovov trošku iným smerom ako vlani. V roku 2022 sa ani návrhári nezhodnú, ktorý je ten pravý. Jeden totiž ešte pokračuje z roku 2021 a ďalší prichádza. Možno je to spôsobené celkovo pomalším životným štýlom, keď vďaka pandémii ľudia ani nevedia, čo bude. Bohužiaľ táto globálna nepríjemnosť ovplyvňuje ekonomiku a životy ľudí po celom svete.

Z minulého roku bude ďalej trendom prirodzenosť a návrat k prírode, viac kvetov, svetlé drevo, drobné dekorácie, množstvo svetla, zvýšená hygiena a minimalizmus. Ľudia chcú doma mať pohodu, pokoj, miesto na relaxáciu a neutrálne farebné tóny, pretože vonku je všetko divoké a nebezpečné. Popredný výrobca farieb označil nadchádzajúcou farbou sezóny béžovú a to je naozaj veľmi nezvyčajné. Aj keď budú v móde klasické „nudné“ neutrálne tóny, stále však svet architektúry budú ovplyvňovať aj mikrotrendy. Napríklad farby so sivými podtónmi, modrá a zelená. Aj v oblasti kuchynských liniek sa presadzuje sivá farba, ktorá bola vždy skôr zatracovaná.

Zaoblené tvary sa budú v našich domácnostiach objavovať čoraz častejšie. Možno, že okrúhly konferenčný stolík, a ďalší menší nábytok nám má pripomenúť, že aj tie najväčšie hrany sa časom otupia. Navyše v priestore pôsobí jemne a žensky. Striktných línií a geometrických tvarov už bolo dosť. Aj pohovky sú zaoblené, lákajú na povaľovanie – pravé rohy a geometria vystriedajú vlnky, jemné tvary, nadýchané pohovky. Aj zrkadlá sú guľaté a zaoblené.

Minimalizmus stále drží žezlo, ale už nie je taký striktný. Z minimalizmu stále prevláda menej nábytku, priestorov a vzdušnosť, ale pokojne si niekam dajte dekorácie pre radosť. Nenakupujte však zbytočné veci.

Stále zostáva obľúbený aj prírodný kameň – mramor, žula a onyx, doplnený drevom. Nábytok stále vyžaduje svetlé farby, textil a dekoratívne vankúšiky nemajú geometrické vzory, vázy sú obyčajné priehľadné, biele, z mliečneho skla bez prílišného zdobenia.

Pandémia koronavírusu nám ukázala, že naše domovy majú byť predovšetkým funkčné. Začali sme viac variť, zistili, že množstvo kuchynských liniek je pekné na pohľad, ale úplne nevyhovujúce. Narýchlo sme si robili domáce pracovné kútiky, improvizované miesta na cvičenie. Ak vybavujete znova celý byt, či dom, myslite na to, že domáca izolácia môže nastať znova, a je potrebné, aby váš domov bol vhodnou oázou na prežitie a dostatočne komfortný, nech už sa rozhodnete venovať akejkoľvek činnosti.

Veľký boom zaznamenali aj záhrady. Ľudia boli viac doma, začali sa venovať svojej záhradke, aj balkóny ožili kvetinami, do domov sa vkráda trend vertikálnych záhrad.

Článok Trendy v interiérovom dizajne 2022 bol publikovaný 28. prosince 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...