Ako si v januári zorganizovať domácnosť na celý rok?

Sponzorované odkazy:

Ako si v januári zorganizovať domácnosť na celý rok?

Dali ste si novoročné predsavzatie, že budete doma mať všetko upratané a zorganizované? Začnite už v januári. Rovnako je vonku zima a čoskoro tma a tak je teraz najlepší čas na upratovanie drobností. Pustite si obľúbenú hudbu, uvarte si čaj a dajte sa do práce.

Roztrieďte si poštu a dokumenty – raz a navždy!

Počas mesiaca sa nám nahromadí množstvo účteniek, listov a zloženiek. Vymyslite si systém, kam budete dôležité dokumenty ukladať. Poštu roztrieďte každý týždeň, zloženky ihneď zaplaťte, účtenky si pre istotu ofoťte do telefónu, aby ste ich nemuseli za rok hľadať. Dôležité právne dokumenty roztrieďte do zložiek, podľa toho, čoho sa týkajú. Každý člen domácnosti by mal mať svoj šanón, v ktorom bude mať rodný list, pas, očkovací preukaz, dokumenty od lekára a pod. Až budete niečo hľadať, pôjdete na isto a nebudete musieť prevrátiť celý byt na ruby, až pôjdete hľadať svoje maturitné vysvedčenie.

V januári prebieha aj množstvo výpredajov, ak má nejaký váš príbuzný na začiatku roka narodeniny, môžete mu už dopredu v rámci novoročných zliav zaobstarať darček. Ušetríte veľa peňazí. Tiež po Vianociach urobte upratovanie v darčekových taškách, prianiach, baliacich papieroch.

V dnešnej dobe si veľa ľudí zapisuje dôležité schôdzky do aplikácií v smartfóne, ale keď ho stratíte, nemusí sa vám podariť sa k týmto dátam dostať. Urobte si čas a zapíšte dôležité dáta do rodinného kalendára. Ak vám zostane čas navyše, môžete si naplánovať aj čas, kedy sa vydáte na letnú dovolenku. Nezabudnite si zapísať aj pravidelné prehliadky u lekára. Skontrolujte si doklady a pasy, aby ste vedeli, či nie je potrebné si tento rok požiadať o nové. Pozrite sa aj na to, či nemusí vaše auto ísť na technickú prehliadku.

Porovnajte si a doplňte lekárničku, upracte si aj v cestovnej kozmetickej taštičke, kabelke, vyhadzujte z peňaženky všetky nepotrebné zákaznícke kartičky a kúpte si aplikáciu do telefónu, kde ich budete mať všetky na jednom mieste.

Urobte si aj univerzálny nákupný zoznam, pri ktorom budete len zaškrtávať, čo teraz potrebujete – ušetrí vám to veľa času. Môžete ho mať napríklad na chladničke, a keď pôjdete do obchodu, vezmete ho so sebou. Rovnako väčšina domácností v priebehu mesiaca kupuje to isté stále dookola.

Vďaka tomu, že budete vedieť, čo vás v priebehu roka čaká, budete mať aj čas naplánovať si svoje výdavky. To vám dá možnosť si našetriť peniaze na dovolenku v júli, na školu na september, či na technickú v novembri. Keď s výdavkami počítate vopred, nezaskočí vás to a priebežne môžete na väčšie výdavky šetriť. A nezabúdajte v januári tiež odpočívať, jesť zdravo a po náročných sviatkoch relaxovať. Nech vás na jar nezaskočí jarná únava.

Článok Ako si v januári zorganizovať domácnosť na celý rok? bol publikovaný 8. ledna 2022 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...