Ako často meniť vankúš a je to vôbec potrebné?

Sponzorované odkazy:

Ako často meniť vankúš a je to vôbec potrebné?

Spánkom trávime tretinu života, a preto by spálňa mala byť našou svätyňou. Všetci sa zhodneme, že najdôležitejší v spálni nie je ani tak vzhľad postele, ale kvalitný ortopedický matrac. Viete však, že rovnako dôležitý je aj vankúš?

Veď, kto nám v noci drží krčnú chrbticu v ideálnej polohe, alebo kto nám utiera slzy? Práve on! Nezriedka sa na vankúši objavia iba slané slzy po preplakanej noci, ale dámy, siahnime si do svedomia, ktorá z nás nezaspala namaľovaná a ráno vankúš vyzeral ako tréningové centrum budúcej maskérky. O vankúše sa treba starať, pretože prichádzajú do kontaktu s pokožkou našej tváre. Bohužiaľ sa toto v množstve našich domácností nedeje.

Ako často prať vankúše?

Kto perie vankúš aspoň 4× ročne a po každej chorobe? Nechávate ho riadne vyschnúť? Nelíhate naň s mokrými a nevysušenými vlasmi? Malé deti ho často polejú mliekom, či čajom, ak zaspia s fľaštičkou v ruke.

Keď máte alergie

Možno namietnete, že predsa periete často obliečky, ktoré vankúš chránia. Ale pravdu máte iba čiastočne. Pokiaľ trpíte alergiami, alebo astmou, špinavé vankúše môžu vaše príznaky zhoršiť. Roztoče, ktoré sú vo vankúši, môžu zhoršiť aj ekzém a dermatitídy. Preto by ste mali investovať do chráničov vankúšov, ktoré na vankúš navlečiete pod obliečky. Dokáže eliminovať kýchanie v noci. Napriek tomu je dôležité vankúše čistiť, naklepávať, nechávať poriadne preschnúť, pokojne ich čas od času dajte do sušičky, budú viac našuchorené. Vankúš tvorí 25% komfortu pri spánku. Pokrčený, zožltnutý a zatuchnutý vankúš veľmi komfortný nebude. To je dôvodom, prečo by ste mali vankúš najneskôr každé dva roky vymeniť za nový. Aj keď vám pripadá stále pohodlný, je plný odumretých kožných buniek, roztočov a baktérií. Bohužiaľ mnohokrát aj plesne, ktorým majú sklony predovšetkým vankúše z lacnej pamäťovej peny, pokiaľ na ne líhame s mokrými vlasmi, alebo sa často v noci potíme.

Starostlivosť o obliečkach je aj starostlivosťou o váš vzhľad

Obliečku na vankúš by ste mali prať každý týždeň na teplote šesťdesiat stupňov. Nezabudnite na to, že obliečka na vankúš absorbuje váš kožný maz, nočné krémy na tvár a tiež sa do nej potíte. Kvalitná obliečka na vankúš z hodvábu môže zlepšiť kvalitu vašej pokožky, znížiť počet vrások a tiež navrátiť lesk vašim vlasom.

Ak sa chcete poriadne vyspať, perte vankúš po každej chorobe, každé ročné obdobie, starajte sa aj o obliečky a každé dva roky si kúpte nový. Vaša krčná chrbtica vám za to poďakuje.

Článok Ako často meniť vankúš a je to vôbec potrebné? bol publikovaný 11. ledna 2022 v 09.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...