Pri zariaďovaní domu nerobte chyby!

Sponzorované odkazy:

Pri zariaďovaní domu nerobte chyby!

Zariaďujete si nový dom? Vo veľkej eufórii môžete nakúpiť zbytočný nábytok a dekorácie. Túto zábavnú činnosť si treba riadne premyslieť nielen rozpočet, ale spísať si zoznam, čo bude treba zaobstarať.

To platí aj pri väčších rekonštrukciách. Bytoví dizajnéri majú špeciálne programy a môžu sa s nábytkom pred umiestnením virtuálne pohrať. Vám bude stačiť meter, štvorčekový papier a inšpirácia. Nemusíte mať ani prílišnú vizuálnu predstavivosť. Akých najčastejších chýb sa pri zariaďovaní našich domácností dopúšťame?

Zle zvolené záclony a závesy

Príliš krátke záclony a závesy pôsobia komicky, pred ich obstaraním si okná riadne premerajte, pridajte na šírku dostatok látky, aby boli záclony a závesy dostatočne nariasené. Výmena závesov a záclon je tiež lacnou premenou vzhľadu interiéru, pokiaľ sa nechcete vrhnúť do rekonštrukcie, ale chcete to mať doma iné.

Nevhodne rozostavený nábytok

Najčastejšou chybou, ktorú mnoho ľudí robí pri zariaďovaní nábytku, je to, že všetok väčší nábytok postaví k stene. Priestor potom vyzerá ako čakáreň u lekára. Nebojte sa sedacích súprav do L, či do U. Kreslá, ktoré nestoja pri stene. Trošku to v priestore rozložte. Ak máte spojenú obývaciu izbu s kuchyňou, časť sedacej súpravy môže pôsobiť ako optický predel.

Prehnané množstvo dekorácií

Áno dekoratívne vázy, vankúšiky, lampičky, to robí dom domovom. Vyvarujte sa však dvoch vecí. Opakujúci sa dekor a príliš veľa farieb, štruktúr a potlačí. Oboje pôsobí rušivo. Radšej zvoľte napríklad tri dekoratívne vankúšiky, ktoré sa budú líšiť štruktúrou použitej látky, než troch príliš zdobených.

Akcentný múr

Pred piatimi rokmi bol akcentný múr, teda ten, ktorý bol vymaľovaný inou farbou ako zvyšné múry v miestnosti, veľmi moderný. Predvlani sa od tohto trendu upúšťalo. Ale nič nedokáže vystúpiť z nudy interiéru, ako práve jedna akcentná stena, na ktorú zavesíme televízor, alebo pred ňu postavíme sedaciu súpravu. Vzhľadom na to, že štruktúrované tapety hlásia návrat, nebojte sa ani ich.

Príliš veľa predmetov

Rodiny s deťmi bývajú úplne zahltené hračkami a potrebami pre deti. Už tak preplnený dom nesmieme zahltiť stohmi kníh, nedočítaných časopisov a dekorácií, ktoré sa nám síce v obchode páčili, ale doma sme pre nich nemali miesto. A tak sa krčia na poličke, lapajú prach a rozčuľujú nás. Pokiaľ sa toho chcete vyvarovať, nakupujte iba po dôkladnom rozmyslení a držte sa pravidla – jedno dovnútra, druhé von. Ak kúpite novú dekoráciu, nejakej opozeranej sa zbavte.

Článok Pri zariaďovaní domu nerobte chyby! bol publikovaný 1. února 2022 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...