Ako na sviežu a voňavú domácnosť?

Sponzorované odkazy:

Ako na sviežu a voňavú domácnosť?

Tiež milujete domy, kde už v predsieni vás to láka sviežou vôňou na návštevu? Vyvetraný, sviežo voňajúci dom je miesto, kam sa radi vraciate, cítite sa uvoľnene, radi sa doma zdržiavate a relaxujete. Nemusíte však kupovať vonné tyčinky, veľké balenia vonných sviečok a sprejov na osvieženie vzduchu.

Tieto chemické vône síce váš domov prevoňajú, ale bohužiaľ iba na chvíľu, veľa sprejov a voňaviek do zásuvky v sebe obsahuje chemikálie, z ktorých niektoré môžu dokonca spôsobovať alergie a rakovinu.

Ako na voňavý domov?

V prvom rade často vetrajte, nielenže budete mať doma čistý vzduch, časté vetranie taktiež bráni hromadeniu vlhkosti a vzniku nevzhľadných plesní vo vašom dome. Mali by ste tiež čo najčastejšie odnášať odpadky, najmä ak máte malé deti, ktoré používajú plienky. Na tie sa dá použiť špeciálny kôš na plienky, ktorý zabalí použitú plienku do voňavého vrecka a tak neotravuje vzduch vo svojom okolí.

Ak chcete mať voňavý domov, musíte tiež často vysávať, stierať a upratovať toaletu a kúpeľňu. Nič nevonia lepšie, ako práve zotretý dom. Dbajte tiež, aby ste mali vyprané záclony, nielen kvôli tomu, aby sa udržali snehovo biele, ale záclony v kuchyni do seba absorbujú pachy z varenia a v domovoch fajčiarov bývajú všetky záclony žlté a zasmradnuté dymom.

Urobte si vlastný osviežovač vzduchu. Stačí na to voda, nádobka s rozprašovačom, pár kvapiek čistého alkoholu (kľudne aj vodka) a váš obľúbený esenciálny olej. Tento olej môžete pridať aj do vedra s vodou na stieranie. Alebo zapáliť aromatickú lampičku a pár kvapiek obľúbeného oleja do nej nakvapkať.

Voňavá predsieň

V predsieni pridáte vôňu navyše tak, že do skrinky na topánky, v ktorom máte upratané topánky, dáte santalové drievka, na ktoré môžete tiež nakvapkať vašu obľúbenú vôňu. Navyše by ste mali topánky vždy po použití nechať vyschnúť a vyvetrať. Existujú špeciálne osviežovače do obuvi, ktoré zaručia, že sa z vašich topánok nebude šíriť pach po celom dome.

Svieža bielizeň

Do skríň a komôd s oblečením sa osvedčili vonné levanduľové vrecúška, ktoré nielenže bielizeň prevoňajú, ale ochránia ho pred šatníkovými molami, ktoré vôňu levandule neznášajú.

Článok Ako na sviežu a voňavú domácnosť? bol publikovaný 8. února 2022 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...