Ako v domácnosti zlepšiť kvalitu vzduchu?

Sponzorované odkazy:

Ako v domácnosti zlepšiť kvalitu vzduchu?

Vo vykurovacej sezóne mnohí z nás trpia suchou pokožkou, ktorá svrbí, iní zase pozorujú suchý kašeľ, večne upchaté dutiny, či nepríjemné sucho v ústach. Ak nemáte doma zvlhčovač vzduchu, alebo čističku vzduchu s touto funkciou, môžete si priaznivejšiu klímu v domácnosti zariadiť pomocou babských rád.

Ako zlepšiť vzduch v miestnosti

Prílišné sucho v domácnosti tiež poškodzuje vašu obranyschopnosť, pretože nosné aj ústne sliznice sú suché, a menej chránené pred vírusmi a baktériami. Ani domáci miláčikovia či izbové kvety prílišné sucho neocenia.

Najjednoduchším spôsobom je dať na platňu variť hrniec s vodou, do ktorej môžete dať nejaké korenie, či napríklad pomarančové šupky, budete mať doma nielen vlhkejší vzduch, ale aj prevoňané miestnosti. Zakaždým keď varíte, uvoľňuje sa do vzduchu para, ktorá prirodzene vzduch zlepšuje.

Vodná para zvlhčí prirodzene klímu v miestnosti

Ak sa vám nechce variť, môžete po sprchovaní nechať otvorenú kúpeľňu, aby išla vlhkosť do celého domu, alebo prevarte vodu v rýchlovarnej kanvici a nalejte ju do nejakých nádob a rozmiestnite po byte. (Tieto rady neaplikujte v byte, v ktorom sa ľahko objavujú plesne).

Jednoduchým tipom, ako zvlhčiť vzduch v miestnosti je položiť vlhký uterák, alebo utierku na radiátor. Predávajú sa aj špeciálne odparovače, ktoré na vykurovacie teleso jednoducho zavesíte. Rovnako dobre funguje aj mokrý uterák zavesený pri ventilátore.

Vlhkosť prospieva pri problémoch s dýchacími cestami

Horúca voda vám pomôže aj so zdravotnými problémami

Rodičia detí, ktoré trpia laryngitídou, určite vedia, že vlhký vzduch pomáha predchádzať záchvatom kašľa, vlhko uľahčuje dýchanie, zvlhčuje dýchacie cesty a malým deťom uľaví. Horúca voda vám tiež pomôže uvoľniť upchaté dutiny. Už naše babičky vedeli, že inhalácia pary spolu s bylinkami, uľaví od bolesti dutín a nádcha sa ľahšie spustí.

Článok Ako v domácnosti zlepšiť kvalitu vzduchu? bol publikovaný 8. března 2022 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...