Chcete mať žiarivú sprchu plnú lesku?

Sponzorované odkazy:

Chcete mať žiarivú sprchu plnú lesku?

Mnoho ľudí preferuje pred kúpaním vo vani sprchovanie. Sprchové kúty majú však jednu nevýhodu – veľmi rýchlo sa na dverách sprchy usadzuje vodný kameň. Obzvlášť, ak máte doma tvrdú vodu. Ako na čistú, lesklú sprchu bez nánosov vodného kameňa, zvyškov mydla a plesne?

O sprchu sa musíte starať

Niektorí majú dokonca pocit, že sprcha je tak nejako samočistiaca. To je hrôza, že? S ohľadom na to, že sa používa každý deň, umývame tam zo seba maz, zvyšky mydla obsahujú aj odumreté kožné bunky, býva sprcha jedným z najšpinavších objektov v kúpeľni, hneď po toalete.

Pri každom sprchovaní by ste si mali zapnúť odsávanie pár, alebo kúpeľňu aspoň poriadne vyvetrajte. Počas sprchovania sa do ovzdušia v kúpeľni uvoľňuje množstvo vodnej pary, a tak sa veľmi často v rohoch sprchovacieho kúta objavuje pleseň, ktorá je zdraviu nebezpečná. Nemyslite si, že pokiaľ pleseň postriekate obyčajným sprejom proti plesni na báze chlóru, ktorý ju iba vybieli, ale nevyrieši príčinu jej vzniku, máte po probléme. Pri drhnutí plesne sa do vzduchu uvoľňujú spóry, ktoré sa nám môžu usadiť v pľúcach a spôsobiť veľmi nepríjemné zdravotné problémy. Pokiaľ už proti plesni bojujete, na jej čistenie si nasaďte respirátor a počas celého procesu naozaj razantne vetrajte.

Nezabudnite čistiť škáry medzi obkladmi

Ako často sprchu čistiť?

Úplne ideálne by bolo každý deň, ale urobte si na dôkladné upratovanie sprchy čas minimálne raz týždenne. Odstráňte nečistoty a vlasy z odtoku sprchy. Dôkladne očistite obkladačky a osprchujte. Aspoň raz za mesiac sa dôkladne zamerajte na vyčistenie škár medzi obkladmi. Na dvere, či už sú vyrobené z tvrdeného skla, alebo laminátu, použite špeciálny prípravok na kúpeľne, doleštiť môžete čističom na okná. Potom zotrite do sucha.

Dvere utierajte do sucha

Ak si chcete ušetriť prácu, existujú najrôznejšie novinky, ako natrieť sklenené sprchové dvere penou na holenie, aby sa zahmlili, či ich môžete postriekať špeciálnym prostriedkom, vďaka ktorému po dverách voda rýchlejšie stečie, neusadzujú sa tam kvapky vody a tým pádom nebudete bojovať s vodným kameňom. Funguje to na podobnom princípe ako tzv. tekuté stierače do automobilu. Väčšinou sú tieto prípravky vyrobené pomocou nanotechnológií.

Vaničku sprchy by ste mali z času na čas vyčistiť antibakteriálnym prípravkom, ktorý ju vydezinfikuje. Dávajte pri dezinfekcii pozor, aby prípravok nebol príliš agresívny a nepoškodil akrylátovú vaničku.

Hlavicu čistite jemnými prostriedkami

Chrómované povrchy vyčistite špeciálnym prostriedkom, určite ich nečistite čističmi na báze chlóru. Väčšinou bude stačiť utierka z mikrovlákna a nakoniec ich utrite do sucha.

Raz za čas by ste mali myslieť aj na dôkladnú očistu odpadového potrubia a použiť čistič, ktorý z odtoku odstráni mastnotu, vlasy a zvyšky mydla.

Článok Chcete mať žiarivú sprchu plnú lesku? bol publikovaný 25. března 2022 v 06.15 v rubrike Byt. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...