Máte doma zvyšky sviečok? Nevyhadzujte ich!

Sponzorované odkazy:

Máte doma zvyšky sviečok? Nevyhadzujte ich!

Sviečky máme doma všetci, či už ako dekoráciu, na vytvorenie atmosféry, ale aj pre prípady kedy dôjde k prerušeniu dodávky elektrickej energie. Viete, ale čo robiť so zvyškami sviečok?

Zvyšky sviečok nevyhadzujte

Prinášame vám pár život uľahčujúcich tipov, na ktoré zvyšný vosk zo sviečok môžete ľahko použiť. Napríklad keď máte topánky na zips, ktorý sa zadrháva. Stačí zips „premazať“ zvyškom vosku a bude sa zase zapínať rýchlosťou blesku.

Vŕzgajú vám niektoré dvierka? Určite ich môžete namazať bežným olejom v spreji, ale pokiaľ ho nemáte po ruke, vezmite si zvyšok parafínovej sviečky, premažte pánty, dvere niekoľkokrát otvorte a zatvorte, aby sa vosk dostal na potrebné miesta, a máte po probléme.

Môžete si zvyšky voskov schovávať niekam do škatuľky a použiť ich aj na veštenie budúcnosti cez Vianoce. Táto stará tradícia zabaví vaše deti pri čakaní na Ježiška a určite je zdravším a bezpečnejším variantom ako liatie olova.

Môžete si urobiť nové sviečky

Ak vám vadí, že sa vám pri vyhadzovaní príjazdovej cesty lepí na lopatu sneh a to je potom zbytočne ťažké, namažte jej spodnú časť zvyškami vosku z akejkoľvek sviečky. Funguje to na rovnakom princípe ako voskovanie lyží.

Otravné rozstrapkané šnúrky, ktoré sa nedajú prevliecť dierkou v obuvi, vám pomôžu vyriešiť aj sviečky. Namočte rozstrapkané konce do vosku, nechajte zaschnúť a otravný problém je vyriešený.

Sviečky prinášajú do bytu hrejivú atmosféru

Milujete DIY projekty? Vyrobte si s deťmi vlastné sviečky, stačí mať knôty a zvyšky sviečok. Predávajú sa síce celé zábavné sady na výrobu sviečok, ale vy môžete pokojne použiť formičky na vianočné pečivo. Nebojte sa, vosk z nich potom ľahko odstránite. Alebo s deťmi pošlite list babičke a dedkovi a môžete vosk použiť ako pečatidlo ako za starých čias. Vosk vám tiež môže byť skvelým pomocníkom pri výrobe batikovaných tričiek, nákupných tašiek a vankúšov.

Článok Máte doma zvyšky sviečok? Nevyhadzujte ich! bol publikovaný 5. dubna 2022 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...