Záhradkárčíte? Vyhnite sa začiatočníckym chybám

Sponzorované odkazy:

Záhradkárčíte? Vyhnite sa začiatočníckym chybám

Záhradkárčenie je opäť čím ďalej obľúbenejším koníčkom. Skôr než si vyhrniete rukávy a pustíte sa do práce, prečítajte si náš článok, ktorý vám poradí, akým začiatočníckym chybám sa vyhnúť, aby ste si skôr prácu neprirobili, alebo samou horlivou starostlivosťou o rastliny neprišli.

Záhradkárčenie nie je nič ťažké Zamýšľate, že si urobíte nové záhony? Skôr než sa do toho pustíte, venujte aspoň deň pozorovania tomu, kedy a v akom uhle na vašu záhradu dopadá slnko. Ušetríte si tak množstvo driny. Pokiaľ si urobíte záhony v rohu záhrady, kam za celý deň nepríde slnko, veľa toho nevypestujete.

Tiež bude dobré preštudovať nejaké knihy o záhradkárčení, niektoré rastliny sa medzi sebou vzájomne neznesú, preto než čokoľvek vysadíte, niečo si o tom prečítajte.

Pozor na nekvalitnú pôdu. Navoziť novú zeminu na záhony je ohromná drina, ale pokiaľ má vaša pôda zlé pH, málo živín a vlahy, rastlinám ani plodinám sa u vás dariť nebude.

Nesaďte rastliny príliš blízko k sebe Nesaďte sadenice príliš blízko pri sebe, pokiaľ si nie ste istí, vždy ich dajte radšej ďalej od seba. Vyhnete sa hnilobe a zlému prúdeniu vzduchu, aj okopávanie bude oveľa jednoduchšie.

Keď už sa konečne dočkáte prvej úrody, pozbierajte zrelú zeleninu a ovocie včas. Zhnité jahody, či plesnivá mrkva vám príliš radosti neurobia. Ak chcete aby vám zelenina dozrievala postupne a vy ste mali neustále prísun tej čerstvej, prispôsobte tomu výsadbu. Nemusíte všetko vysadiť v rovnakom čase.

Každý záhradník by si mal niečo zistiť o kyprení, hnojení a mulčovaní pôdy. Musíte zemine dodávať neustále nové živiny. Mulč vaše rastliny a plodiny ochráni pred nepriazňou počasia, navyše je útočiskom pre prospešné organizmy. U rastlín sa aj vďaka mulču dlhšie drží vlaha.

Zberajte úrodu včas Vysádzajte iba rastliny vhodné na pestovanie v našom podnebnom pásme, aby ste potom neboli zbytočne frustrovaní, že sa vám nedarí vypestovať exotické rastliny u vás v záhradke.

Ak bývate blízko pri lese, nezabudnite rastliny a stromčeky chrániť pred ohrýzaním od divokých zvierat. Aj vtáky radi ochutnajú vašu úrodu, najmä čerešne sa podozrivo rýchlo strácajú.

Vysádzajte k sebe rastliny, ktoré majú podobné požiadavky na zalievanie, ušetríte si tým naozaj veľa práce a pri zalievaní nebudete musieť neustále dávať pozor, aby ste susednú rastlinu omylom nepreliali.

Článok Záhradkárčíte? Vyhnite sa začiatočníckym chybám bol publikovaný 7. května 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...