Ako môžete pomocou svojej záhrady prospieť celej planéte?

Sponzorované odkazy:

Ako môžete pomocou svojej záhrady prospieť celej planéte?

Naša planéta už dlho živí oveľa viac ľudí, než by mala, bane sú vyťažené, polia síce dávajú plodiny, ale už dávno v pôde nie je toľko živín, čo bývalo. Rovnako ako u všetkého platí, že je potrebné so zmenou začať u jednotlivca, aby planéta ako celok mala čas na regeneráciu.

Ako môžeme planéte pomôcť my?

Začnite u vás doma. Znížte spotrebu vody, šetrite elektrickou energiou, pokúste sa o ekologické záhradkárčenie – o tom sme písali v našom článku " Ako začať s ekologickým záhradkárčením? .

Ako utvoriť ekologický vonkajší priestor u vás na záhrade?

Snažte sa urobiť útočisko pre divokú zver

To bude asi ťažšie na záhradke uprostred mesta, napriek tomu sa môžete pokúsiť. Nechajte pruh záhrady v pôvodnom stave, vysejte bežne sa vyskytujúce letničky. Skúste vyrobiť hmyzí hotel – ako na to sa dozviete TU ": https://www.zastreseno.cz/...-na-zahrade/ . Nainštalujte vtáčie búdky a napájadlá, na jeseň vytvorte útočisko pre ježkov, ktorí sa v dnešnej dobe nemajú kam schovať.

Pestujte si vlastné ovocie a zeleninu

Pestovanie vlastného ovocia a zeleniny môže zabrať veľa času a bude vás to stáť úsilie, ale nielenže budete mať bio plodiny, ale vďaka vám sa obmedzia priemyselné herbicídy a pesticídy. Pestovanie vlastného jedla nie je dobré len pre životné prostredie, ale aj pre vaše zdravie. Pokiaľ na hnojenie použijete iba kompost, či vyzretý hnoj, bude úroda čisto „bio“. Na rozdiel od pomoci ** pesticídov ** pestovaných plodín z obchodu, ktoré sú ešte ošetrené najrôznejšími postrekmi a voskami, aby vydržali dopravu a vyzerali dlhšie čerstvé.

Postav dom, sploď syna a zasaď strom

Áno stromy a kríky treba sadiť a vo veľkom. Výsadba stromov pomôže znížiť emisie oxidu uhličitého a zároveň vám poskytne súkromie a blahodarný tieň. Okolo záhrady vysaďte živé ploty, poskytnú súkromie, sú ideálne ako hniezda pre vtáky a tlmia zvuky. Chcete prilákať aj niektoré druhy hmyzu? Pestujte rastliny bohaté na nektár – napríklad brečtan.

Symbióza

Niektoré druhy rastlín, pokiaľ sú vysadené vedľa seba, ** sa vzájomne výborne podporujú. Hovorí sa tomu sprievodná výsadba a pomáha udržiavať prirodzenú rovnováhu vo vašej záhrade a ako bonus navyše pomôže udržať počet škodcov na minime. Napríklad cesnak a ruže spolu vzájomne skvelo „vychádzajú“. ** Štipľavý zápach cesnaku odpudzuje škodcov, ktorí by si inak pochutnali na vašich krásnych kvetoch.

Znížte spotrebu vody

Sladká voda je vzácna, a preto je dôležité, aby sme sa na jej ochrane podieľali. Nie ste si istí, kde začať? Medzi veci, ktoré môžete urobiť, patrí výsadba rastlín odolných voči suchu, inštalácia jazierok, zachytávanie dažďovej vody na polievanie vašich plodín. Okrem ochrany prírody to prospeje aj vašej peňaženke.

Článok Ako môžete pomocou svojej záhrady prospieť celej planéte? bol publikovaný 11. května 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...