Starostlivosť o jarnú záhradu si žiada mnoho driny

Sponzorované odkazy:

Starostlivosť o jarnú záhradu si žiada mnoho driny

V minulom článku sme sa venovali jarnej údržbe záhrady. Práce na záhrade je však veľa, a tak určite nebude na škodu vám pripomenúť aj tie ďalšie. Na jar ide bežne údržba našich interiérov bokom a najviac času a energie venujeme práve záhrade.

Nielen záhonom, stromom a trávniku sa musíte venovať. Opraviť a skontrolovať musíte aj bránku a plot, ak máte problém s ohryzením stromčekov divokými zvieratami, či domáceho maznáčika, ktorý by vám mohol utiecť. Preverte, že sa vám v zime nerozpadli záhradné múriky, či nánosy snehu nepoškodili strechu kôlní. Než na záhradu umiestnite záhradný nábytok, riadne ho očistite, natrite, či naimpregnujte (záleží na materiáli, z ktorého je váš záhradný nábytok vyrobený).

Vaša pozornosť by mala smerovať aj na údržbu záhradných cestičiek, nášľapových kameňov a schodov. Riadne ich očistite a prejdite, aby ste vedeli, či sa nejaké kúsky dlažby a kameňov neuvoľnili a nemohli by spôsobiť niekomu úraz.

Majiteľov záhradných jazierok a bazénov čaká práca navyše, pretože aj jazierka a bazény musíte vyčistiť, aby boli pripravené na kúpaciu sezónu.

Vyčistite aj búdky pre vtáky, napájadlá pre hmyz a skontrolujte aj hmyzie hotely. Aby sa aj zvieratkám na vašej záhrade na jar páčilo.

Prerežte nielen stromy a kríky, ale vezmite si do ruky záhradnícke nožnice a prestrihajte drobné drevité kvety a drobné kvitnúce kríky a napríklad hortenzie, aby mali silu na jar vykvitnúť znova. Pozor, strihať nesmiete tie kríky, ktoré kvitnú veľmi skoro na jar, ich údržbu si nechajte na dobu ich vegetačného pokoja, aby ste nenarušili cyklus ich rastu.

Ak máte na záhrade okolo niektorých kríkov a stromčekov podpery, mreže, či kolíky, na jar by ste sa mali ubezpečiť, že stále poskytujú rastlinám potrebnú podperu a že cez zimu nestrúchniveli, či nezhnili.

Náchylné rastliny ešte neodkrývajte, v našich končinách aj do mája hrozí ich poškodenie počas ranných mrazíkov.

Na jar je aj najlepší čas na stavbu nových záhradných stavieb. Či už potrebujete novú kôlňu, pergolu, alebo altánok, pustite sa teraz do ich výroby. V máji a v júni bude v záhradke práce ešte viac a nebudete mať na prácu s drevom a betónom dostatok času.

Článok Starostlivosť o jarnú záhradu si žiada mnoho driny bol publikovaný 15. dubna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...