Prečo sú vyvýšené záhony tak obľúbené?

Sponzorované odkazy:

Prečo sú vyvýšené záhony tak obľúbené?

Iste ste si všimli, že internet je plný návodov na výrobu vyvýšených záhonov. V posledných dvoch rokoch je to veľmi obľúbený trend nielen u majiteľov malých záhradiek, ale aj u skúsených záhradníkov. A má to svoje neodiskutovateľné výhody. Ak ste nikdy nepestovali kvety, alebo zeleninu vo vyvýšených záhonoch, sľubujem, že keď to skúsite, už s tým neprestanete. Už budete navždy rozmaznaní pohodlným sadením, okopávaním a údržbou rastlín v takýchto záhonoch. Veľa starších majiteľov záhradiek tvrdí, že vyvýšené záhony sú dobré tak maximálne pre pestovanie tekvíc, ale len preto, že sami v praktických nadzemných záhonoch nikdy nevypestovali nič.

Výhody

Výhodou vyvýšených záhonov je skutočnosť, že vyrieši váš problém s vyčerpanou zeminou. Sadíte roky a roky zeleninu na rovnaké miesto? Potom už v pôde budú chýbať zásadné živiny, vitamíny a minerály. Keď zvolíte zvýšený záhon, jednoducho do neho nasypete novú zeminu a máte problém vyriešený.

Medzi ďalšie výhody záhradníčenia vo zvýšených záhonoch patrí:

  • Menej burín.
  • Lepšie hydratácie rastlín po zaliatí, navyše vydržia dlhšie.
  • Viac priestoru pre pestovanie.
  • Pri okopávaní rastlín pôdu nepošliapete.
  • Nezničia vám rastliny domáci maznáčikovia ani deti.
  • Vďaka teplejšej zemine budete môcť vsádzať skôr a žať dlhšie.
  • Pôda presne vhodná pre daný typ rastlín (zvolíte potrebné pH).
  • Menšie erózie pôdy.
  • Menej erózie pôdy (najmä ak je posteľ zarámovaná).
  • K záhonom sa nemusíte ohýbať – ušetríte kolená aj chrbát.

Nevýhody

Nevýhodou je, že ak budete mať záhon príliš vysoký a budete v ňom chcieť pestovať plodiny s dlhými vňaťami, ako sú napríklad zemiaky, fazuľa, hrach, tak na ne potom nedosiahnete.

Kde si vyvýšený záhon zaobstarať?

Môžete sa o ich výrobu pokúsiť sami, ak máte potrebný materiál a náradie. Je to celkom hračka a s „výstavbou“ vám môžu pomôcť odrastenejšie deti. Slovenské hobby markety celkom rýchlo zareagovali na dopyt po vyvýšených záhonoch, a tak tam zoženiete nepreberné množstvo veľkostí a druhov záhonov.

Náš tip: Neviete, ako si taký zvýšený záhon vyrobiť? Hľadajte na internete heslo „raised beds“ (v preklade zvýšené postieľky) alebo „raised garden beds“.

Už ste zvýšené záhony vyrábali? Máte nejaké vychytávky? Pochváľte sa!

Článok Prečo sú vyvýšené záhony tak obľúbené? bol publikovaný 3. července 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...