Kávovú usadeninu nevyhadzujte do koša! Má veľa spôsobov využitia

Sponzorované odkazy:

Kávovú usadeninu nevyhadzujte do koša! Má veľa spôsobov využitia

Kávová usadenina, alebo ak chcete ľudovo lógr, vzniká pri príprave kávy v automatickom kávovare, či po zaliatí tzv. tureckej kávy. V skorších dobách ju využívali veštkyne na predpovedanie budúcnosti, vy ju môžete využiť na praktickejšie účely. Neveríte? Prečítajte si náš článok a my vám prezradíme tipy gazdiniek, ktoré na „lógr“ nedajú dopustiť.

Vaša ranná šálka kávy bude tak užitočná hneď dvakrát. Naštartuje vás do nového dňa a vy si usadeninou budete môcť napríklad pohnojiť kvety. Zvyšok po príprave kávy nie je odpad. Obsahuje rovnako ako káva mikrobiálne, protizápalové a antioxidačné zložky, dokáže vám urobiť peeling, zbaviť vás niektorého hmyzu, či vám môže znížiť vône v chladničke. To vďaka schopnosti kávy absorbovať pachy.

Pachy zvládne pohltiť nielen v chladničke, ale všade tam, kde vás nepríjemný zápach trápi, napríklad keď ju umiestnite do látkového vrecúška a vložíte do topánok. Môžete ju použiť ako „peeling“ pre drevenú kuchynskú doštičku, na ktorej ste predtým krájali cibuľu, cesnak alebo inú aromatickú zeleninu.

Jej abrazívnu schopnosť využijete aj všade tam, kde treba zoškrabať odolnú škvrnu. Funguje to rovnako ako klasický tekutý piesok. Skvelé to je napríklad na dná hrncov a panvíc, aby sa zase krásne leskli. A nemusíte používať ani klasickú drôtenku. Máme vyskúšané, že vďaka kávovej usadenine sa ľahšie zoškriabe gril a grilovacia mriežka, tam tomu musíte trošku pomôcť silou, ale veľmi dobre pomáha odstrániť z grilovacej mriežky zvyšky pripečených pokrmov.

Viete, že vďaka kávovej usadenine môžete aj lepšie variť. V káve sú obsiahnuté prírodné enzýmy, ktoré vám pomôžu zmäkčiť mäso. Funguje tak ako skvelá marináda. Stačí ju zmiešať s vašim obľúbeným korením a niekoľko hodín pred finálnou prípravou do takej marinády mäso ponorte. Nebojte, mäso nebude chutiť po káve, naopak usadenina pomôže ostatným chutiam vyniknúť.

Kávová usadenina okrem iného obsahuje aj dusík, draslík, fosfor, železo, horčík a vápnik, čo z nej robí dokonalé hnojivo. Môžete ju použiť priamo ku kvetom a plodinám, alebo do kompostu, kde bude pôsobiť ako prirodzený štartér hnilobných procesov a urýchli jeho zrenie. Káva je vhodná aj ako hnojivo pre množstvo druhov kvetín a rastlín, vymenujme náhodne aspoň pár: paradajky, kukurica, kaleráb, kapusta, čučoriedky, nádherne rozkvitnuté budú vďaka nej rozkošné azalky, kamélie, ale aj kráľovné všetkých kvetín – ruže. My osobne doma používame kolieska z kávovej usadeniny z kávovaru, vyzerajú ako roztomilé tabletky a kladieme ich na záhony.

So záhradkárčením vám káva pomôže hneď dvakrát – nielen ako hnojivo, ale aj ako repelent proti niektorým škodcom. Mravce a slimáky nie sú kávovými nadšencami. Hovorí sa, že káva dokáže odpudzovať aj komáre a octomilky.

Káva pre krásu

Všetky ženy určite ocenia kávu ako pomocníka proti opuchom, celulitíde, či ako prírodný peeling. Pokiaľ si vyrábate svoje bio mydlá, pokojne do nich prisypte trochu kávovej usadeniny, okrem toho, že bude mydlo nádherne voňať, budete mať pri umývaní zároveň peeling. Kofeín pôsobí zároveň aj ako prírodné tonikum. Káva je vhodná na zábaly proti celulitíde.

Použite váš obľúbený olej proti celulitíde, napríklad ten z hroznových jadier, alebo obyčajný olivový z kuchyne, zmiešajte so usadeninou, celú zmes naneste na stehná, obaľte strečovou fóliou na potraviny, nechajte aspoň pol hodiny pôsobiť potom krúživými pohybmi stehna namasírujte a opatrne zmyte. Pokožka je potom hebká a jemná, pri pravidelnom používaní sú prejavy celulitídy menej viditeľné a vy máte skvelého pomocníka proti nej takmer zadarmo. Len si dajte pozor, pri vyliezaní z vane, či sprchovacieho kúta. Olej použitý na túto domácu procedúru spôsobí, že vanička v sprchovacom kúte bude kĺzať, tak buďte radšej opatrná.

Káva pôsobí veľmi dobre aj ako obklad keď máte tzv. vačky pod očami.

A čo vy? Využívate kávovú usadeninu ešte iným spôsobom? Podeľte sa s nami do komentárov!

Článok Kávovú usadeninu nevyhadzujte do koša! Má veľa spôsobov využitia bol publikovaný 21. června 2022 v 11.00 v rubrike Dom a Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...