Naučte deti láske k prírode pomocou spoločného zahradničenia

Sponzorované odkazy:

Naučte deti láske k prírode pomocou spoločného zahradničenia

Deti sa učia napodobňovaním, cez prázdniny sa často nudia a vám by sa iste pomocná ruka pri záhradkárčení hodila, že? Spojte príjemné s užitočným a naučte vaše deti starať sa o záhradku! Vymyslite spoločný projekt, vymedzte im záhon, nechajte ich s malou krhličkou polievať!

Záhradkárčenie dá dieťaťu oveľa viac, než si myslíte. Naučia sa byť trpezliví, až budú čakať, kým im vyrastú rastlinky zo semienok, naučia sa zodpovednosti, pretože budú vedieť, že keď zabudnú svoje rastlinky poliať, o celú úrodu prídu. Navyše pohyb na čerstvom vzduchu dnešnej mládeži len a len pomôže. Znalosti o rastlinách a pôde navyše využijú aj pri hodinách prvouky a prírodopisu.

Aké rastliny s deťmi pestovať? Čo napríklad slnečnice, tie využijete aj ako kŕmenie pre vtáčiky v zime, ozdobia záhradku a deti budú mať radosť, že vypestovali také nádherné vysoké kvety, ktoré tak veľmi pripomínajú slnko. Slnečniciam sa bude dariť vedľa múru, alebo vedľa plotu, ktorý im bude slúžiť ako opora. Po odkvitnutí môžete stredy slnečníc vysušiť a na jeseň a v zime ich môžete dať vtáčikom do kŕmidla na prilepšenie.

Ďalšou rastlinou, ktorá je vďačná a robí radosť hneď dvakrát je tekvica. Pokojne ich môžete vysadiť aj na komposte. Máloktorá plodina vyrastie do takých obrovských rozmerov. Na jeseň si budú môcť deti svoju vlastnoručne vypestovanú tekvicu vydlabať, ozdobiť a použiť ako ozdobu na Halloween. Nakoniec aj vy z toho budete mať úžitok tiež, dokáže krásne ozdobiť vchodové dvere.

Pre deti pokojne môžete vyhradiť vyvýšený záhon alebo väčšiu nádobu. Voľte plodiny a rastliny, ktoré sa nemusia okopávať. Pokojne im zverte bylinkovú záhradku v kvetináčoch. Keď pri varení pošlete svojho potomka pre čerstvé bylinky, o ktoré sa staral, uvidíte tú pýchu v jeho očiach.

Deti veľmi radi pestujú aj hrášok. Môžu vyrobiť aj tyčky, pomôžte im medzi ne uviazať povrázky, aby sa mohol po nich hrášok ťahať do výšky. Nikdy nebude hrášok chutiť tak skvele, ako z vlastnoručne vypestovaných a vypiplaných strukov.

Článok Naučte deti láske k prírode pomocou spoločného zahradničenia bol publikovaný 9. července 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...