Záhradkárčenie má veľa benefitov pre zdravie

Sponzorované odkazy:

Záhradkárčenie má veľa benefitov pre zdravie

Slováci sú národom, ktorý sa venuje záhradkárčeniu v porovnaní s ostatnými národmi naozaj vo veľkom. Veľa z nás má záhradku, aj keď nemáme dom a hrabanie sa v hline a pestovanie vlastnej zeleniny a ovocia nás jednoducho baví. Záhradkárčenie v sebe skrýva veľa driny, ale má aj veľa benefitov pre naše zdravie, či už to fyzické, alebo psychické. Neveríte?

Záhradkárčenie, staranie sa o záhradku, kosenie trávy – to sú predovšetkým fyzické činnosti, ale neskutočným spôsobom pomáhajú našej psychike. Vďaka nemu odbúrame stres z psychicky náročného zamestnania. Záhradkárčenie je odporúčané aj pre pacientov, ktorí trpia úzkosťou a depresiami. Dokonca aj veľmi osamelí ľudia, si v záhradke oddýchnu a fyzická práca im pomôže na niektoré smutné veci nemyslieť. Po celodennej drine budete aj fyzicky unavení a vďaka celodennému pobytu na záhrade sa vám bude aj lepšie zaspávať. Ako bonus si v záhradke môžete pestovať bylinky, ktoré sa dajú popíjať na dobrú náladu, napríklad harmanček, medovku, či ľubovník.

Aj deťom pobyt na čerstvom vzduchu prospeje

Dnes je moderné chodiť do posilňovne, kto by ale chcel byť v lete zatvorený v klimatizovanom priestore. Nie je lepšie si vziať tričko a kraťasy a ísť do záhradky? Záhradkárčenie je príjemné cvičenie na takmer všetky problémové partie, navyše sa pri tom ešte opálite a ste celý čas na čerstvom vzduchu, ktorý nám všetkým po koronavírusovej pandémii pomôže. Naviac si na čerstvom vzduchu posilníte imunitu a budete pripravení na jesenné virózy a ako bonus si „nachytáte“ prírodný vitamín D.

Ďalšou výhodou záhradkárčenia je, že sa nami vypestované plodiny – ovocie a zelenina dajú konzumovať a oproti tým z obchodu máte istotu, že sú skutočne BIO. Rodiny s malými deťmi ocenia vlastnú zeleninu na prípravu prvých pokrmov pre ich detičky.

Takže až nabudúce budete mať zlú náladu, namiesto užitia antidepresív, môžete smelo vyraziť na záhradku. Upokojíte sa a pocit z dobre odvedenej práce vás nabije energiou.

Článok Záhradkárčenie má veľa benefitov pre zdravie bol publikovaný 23. července 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...