Ako ušetriť v domácnosti za elektrinu

Sponzorované odkazy:

Ako ušetriť v domácnosti za elektrinu

Všetko nám v poslednom čase zdražuje a nie je tomu inak pri elektrickej energii. Ak premýšľate práve nad tým, ako doma elektrinou šetriť a desí vás vyúčtovanie za elektrickú energiu, čítate správny článok. Poradíme vám totiž, ako minimalizovať platby za elektrinu.

Pokiaľ nepatríte k šťastlivcom, ktorí si na dostatočne dlhý čas stihli zafixovať lacné tarify na poslednú chvíľu, naliehavejšie šetríte. A to je dobre – ako pre vašu peňaženku, tak aj pre životné prostredie.

Buď svetlo

Nemôžeme začať ničím iným, než žiarovkami, tie si tak nejako každý večer svietia a bez toho, aby sme si to uvedomovali, počas roka môžu spotrebovať značné množstvo elektrickej energie. Najmä ak máte doma klasické, neúsporné žiarovky.

Technológie idú neustále dopredu, takže si môžete vyberať, ako úsporné žiarovky, tak aj LED žiarovky sa vyrábajú v úspornejšej verzii. Najlepšie svietidlá v týchto kategóriách vám môžu pomôcť ušetriť až štvrtinu energie v porovnaní so klasickými žiarovkami. To už stojí za počiatočnú vyššiu investíciu do ich obstarania, čo hovoríte? Ohľadom osvetlenia je tiež dôležité si rozmyslieť jeho rozmiestnenie. Určite nemusí byť stropné svietidlo nad čítacím kútikom v rohu miestnosti, ale bude vám tam stačiť menšia lampička. Veľa stojacích lámp má v sebe maličkú žiarivku, ktorá stojí nová okolo 10 eúr, navyše nespotrebováva veľa energie.

Kupujeme nový spotrebič

Aj klasické spotrebiče – práčka, sušička, sporák, chladnička, televízor – dokážu celkom zamávať s vašou ročnou spotrebou energie. Staršie kúsky sú energeticky veľmi náročné. Niekedy je ťažké sa v energetických štítkoch orientovať, pretože klasické označenie A+++, na ktoré sme boli zvyknutí, ako na ukazovatele výhodného spotrebiča, bolo nedávno prerobené, veľa predajcov má však v obchode tovar s novými aj starými štítkami, takže radšej porovnávajte príkon spotrebiča, než nálepky na ňom.

Ak si neviete rady, požiadajte o radu skúseného predajcu. Správne by mali byť spotrebiče od roku 2021 označené písmenami od A po G.

Energeticky úspornejšie spotrebiče bývajú väčšinou aj drahšie. Oplatí sa však kúpiť práčku, sporák aj chladničku s čo najmenšou spotrebou. A pokiaľ máte obmedzený rozpočet, skúste si počkať a kúpte taký spotrebič v akcii.

Článok Ako ušetriť v domácnosti za elektrinu bol publikovaný 10. září 2022 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...