Naše najväčšie chyby pri zariaďovaní záhrady

Sponzorované odkazy:

Naše najväčšie chyby pri zariaďovaní záhrady

Splnil sa vám sen a začali ste stavať nový dom, či ste si zaobstarali už starší domček po niekom? Potom iste až teraz vidíte, čo je okolo zariaďovania a udomácňovania domu a záhrady práce. Ak ste predtým bývali iba v byte, môže byť pre vás ťažké tieto práce zorganizovať a napríklad pri zariaďovaní prvej záhrady urobíte veľa začiatočníckych chýb.

Žiadny učený z neba nespadol, a preto sme si pre vás pripravili článok, ktorý vám pomôže sa niektorých nepríjemností vyvarovať.

Ak máte na pozemku vyrastené stromy, určite sa ich nezbavujte, bude veľmi dlho trvať, kým vám vyrastú nové. Preto bezhlavo nerúbajte všetko, na čo prídete. Stromy poskytujú súkromie a tieň, navyše sú domovom množstva živočíchov. Len počítajte s tým, že nemá zmysel stavať bazén napríklad pod brezu, nebudete potom robiť nič iné, než z bazéna vyberať semienka brezy, či lístie z ostatných listnatých stromov.

Ani dom, či kôlňu a garáž nestavajte do príliš tesnej blízkosti stromov. Myslite na to, že stromy časom porastú, mohli by na stavbu spadnúť, alebo im bude stavba (napríklad kôlňa) prekážať v raste. Predstavte si celú záhradu za desať, pätnásť rokov. Až potom začnite stavať pergolu, kôlňu, či novú garáž.

Pokiaľ sa rozhodnete sadiť nové stromčeky, napríklad ovocné, myslite na to, aby časom neprekážali a vyberte im optimálne miesto. Nesaďte ich ani príliš blízko pri sebe, aby si raz neprekážali v raste, či netienili. Pod listnatými stromčekmi nerobte záhony, inak si budete časom nadávať, pretože budú každú jeseň plné opadaného lístia.

V dnešnej dobe sú stavebné materiály veľmi drahé, či už ide o betón, kovové rúrky, pletivá, či drevo. Nesnažte sa pri stavbe plotu ušetriť, či dávať drevené stĺpiky príliš plytko, či ich nezabudnite natrieť penetráciou. Časom vám vyhnijú a budete celý plot stavať znova. Všeobecne plot vyberte taký, aby bol čo možno najmenej náročný na údržbu. Nechcete predsa každé leto tráviť natieraním latiek plotu.

Ak máte ťažkú a neúrodnú pôdu, vyrobte si vyvýšené záhony, do ktorých na vrch naveziete kvalitnú zeminu, ušetríte si veľa práce a sklamania nad pestovateľskými neúspechmi. V ílovitej pôde sa nebude dariť takmer žiadnym rastlinám ani plodinám.

Určite sa môžete dopustiť množstva ďalších chýb, ale tieto sú také zásadné a možno niekomu ani nenapadne, že keď sa pri zariaďovaní záhradky ponáhľa, môže si prirobiť prácu na veľa rokov dopredu.

Článok Naše najväčšie chyby pri zariaďovaní záhrady bol publikovaný 29. října 2022 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...