Najvyšší čas začať záhradu pripravovať na zimu

Sponzorované odkazy:

Najvyšší čas začať záhradu pripravovať na zimu

S prvými rannými mrazíkmi pomaly nastáva čas začať pripravovať záhradu na zazimovanie. Nie je to práve málo práce a tak je dôležité si tieto činnosti rozvrhnúť v čase.

Postupujte podľa priorít podľa vašej záhrady a vašich časových možností. Len tak nebudete nečakanou snehovou nádielkou zaskočení.

U niekoho skôr odkvitnú trvalky, na inej záhrade zase dozrejú jabĺčka. Niekto zabudol zobrať posledné kúsky zeleniny. Pre všetky činnosti však platí pravidlo – čím viac sa záhrade budete venovať na jeseň, tým viac práce si ušetríte na jar.

Pozbierajte posledné kúsky zeleniny, prejdite záhradu, prezrite kvety, kríky a stromy, či sa niekde neobjavili škodcovia, takú situáciu treba totiž riešiť včas. Zhnité stonky starostlivo vytrhajte a prestrihajte, nech nedáte šancu rozvoju plesní a hniloby.

Odstráňte invazívnu burinu, ktorá sa na poslednú chvíľu vo vašej záhrade usadila. Prázdne záhony sa od poslednej úrody tiež iste zazelenali nechcenými rastlinami, starostlivo záhony vyplejte a zrýľujte. Kde treba doviezť hnoj, či kompost, spojte tieto činnosti, nech si ušetríte prácu. Hnojivo a hnoj budú mať dlhší čas pracovať, keď si záhony takto na jeseň pripravíte, uvidíte, že sa v budúcom roku dočkáte bohatšej úrody.

Okolo rastlín a kvetov nasypte mulč, pomôže ochrániť koreňový bal pred mrazom. Citlivé rastliny postupne prikryte, môžete použiť aj staré prestieradlá, čečinu a podobne, aby ste nemuseli v hobby markete kupovať predražené špeciálne textílie. Malé stromčeky obaľte, aby vám ich srnky cez zimu neohrýzali.

Náchylné na rozvoj škodcov na jeseň sú aj maliny a černice, tie treba včas skrátiť, zviazať a pripraviť na zazimovanie.

Prestrihajte potrebné kríky a rastliny. Len si dajte pozor pri strihaní trvaliek. Niektoré kvety nemajú príliš agresívny zostrih radi. Napríklad čučoriedky ocenia skôr jarný prestrih. Naopak väčšina byliniek – tymián, šalvia, rozmarín, ale aj napríklad rebarbora, či černice, ocenia jesennú údržbu.

Vykopte hľuzy a cibule u cibuľovín, pokiaľ ich na zimu vyberáte z hliny a upratujete do pivnice. Opatrne, aby ste pri kopaní a rytí hľuzy nepoškodili.

Ako sme písali nedávno, na jeseň je najlepší čas sa postarať aj o kompost a trávnik. Nechajte si v servise opraviť záhradné náčinie, vyčistite záhradné náradie a upracte záhradný nábytok z terasy.

Potom už môže zima pokojne prísť a vy sa z pohodlia domova budete môcť tešiť pohľadom na zasneženú záhradu a začať plánovať jarné práce na záhrade.

Článok Najvyšší čas začať záhradu pripravovať na zimu bol publikovaný 18. října 2022 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...