Symbolika adventného venca

Sponzorované odkazy:

Symbolika adventného venca

Ako sme už písali v minulom článku, začalo nám obdobie čakania na príchod Spasiteľa, teda advent. Deti toto obdobie vnímajú skôr ako čakanie na Ježiška a tak aj väčšina nepríliš veriacich dospelých. Aj tak sa všetci na povel snažia doma upratovať, zohnať tie najlepšie darčeky, aby ich deti mali čarovné Vianoce.

S vianočnými sviatkami úzko súvisí nielen ozdobený stromček, ale aj adventný veniec. Aká je jeho symbolika a čo vlastne znamenajú sviečky na adventnom venci?

Aký majú význam sviečky na adventnom venci?

  1. Sviečka – NÁDEJE (fialová)
  2. Sviečka – MIER (fialová)
  3. Sviečka – PRIATEĽSTVO (ružová)
  4. Sviečka – LÁSKA (fialová)

Určite ste už videli aj adventný veniec s piatimi sviečkami. Piata sviečka je obvykle biela a pravoslávni veriaci túto sviečku spájajú s Ježišom Kristom. V dnešnej dobe sa na farbu sviečok príliš „nehrá“ a rodiny majú adventné svietniky so sviečkami vo farbách, ktoré ladia s interiérom ich domu. Dnešné deti skôr než biblický príbeh o narodení Ježiška vnímajú, že čím viac sviečok na adventnom venci svieti, tým skôr budú Vianoce.

Adventné sviečky dodávajú domácnosti atmosféru, zapálený adventný veniec má svoje čaro.

Avšak to môžete tento rok zmeniť. Poslednou dobou sú veľmi obľúbené drevené betlehemy, ktoré sú v našich končinách s vianočnými sviatkami spojené viac, než stromček, ktorý je celkom „novou“ tradíciou.

Navštívte s deťmi výstavu betlehemov, môžete im rozprávať príbeh o narodení Ježiška, aj keď nie ste veriaci, betlehemy, kostoly a najrôznejšie divadelné predstavenia organizované v rámci adventných trhov, sú príjemnou kratochvíľou, ktorá dokáže deti zabaviť, než príde Štedrý deň.

Z výstavy si môžete jednoduchý betlehem priniesť domov, a keď sa deti budú nudiť, spoločne s nimi ho zostavte. V obchodoch sú aj vystrihovacie betlehemy, ktorými môžete deti zamestnať a výsledný výtvor nalepiť do okna, aby Ježiško k vám domov trafil.

Článok Symbolika adventného venca bol publikovaný 29. listopadu 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...