Kvalitná panvica vám v kuchyni nesmie chýbať

Sponzorované odkazy:

Kvalitná panvica vám v kuchyni nesmie chýbať

Každý kuchár vie, že aj keď bude šikovný ako chce, bez kvalitného riadu sa mu pokrmy nikdy nevydaria. Bez kvalitných panvíc a hrncov sa v kuchyni nezaobídete. Viete napríklad, ako vybrať naozaj kvalitnú panvicu? Na pultoch obchodov je ich nepreberné množstvo, v ponuke je ťažké sa orientovať, navyše každý výrobca tvrdí, že jedine na jeho panvici sa vám jedlo neprichytí. Panvice nie sú v dnešnej dobe práve malou investíciou, a tak pri jej nákupe musíte premýšľať. Nekupujte prvú panvicu v akcii, ktorá vyzerá, že je nepriľnavá. Panvice sa vyberajú nielen podľa priemeru (podľa počtu stravníkov, ktorým najčastejšie varíte), ale aj podľa toho, čo na nej plánujete smažiť. Na palacinky vám bude stačiť plochá menšia panvica, wok oceníte na zeleninové jedlá, potom by vám nemala chýbať panvica na poriadne steaky. V kuchyni si s jednou panvičkou na všetko jednoducho nevystačíte, pokiaľ teda nevaríte raz za rok. Najobľúbenejšími sú jednoznačne panvice s nepriľnavým povrchom, existujú typy panvíc, ktoré vám dajú vedieť zmenou sfarbenia, že sú už dostatočne rozohriate, čo je veľkou výhodou. Na týchto panviciach skvele pripravíte všetky veci, ktoré na vyprážanie potrebujú nižšiu a strednú teplotu. Nevýhodou je to, že na nich musíte používať plastové alebo drevené varešky, navyše, keď sa nepriľnavý povrch poškriabe, môžu do jedla uvoľňovať zdraviu nie príliš prospešné látky. Klasické nerezové panvice sú veľmi obľúbené u profesionálnych kuchárov, pretože znesú skutočne vysokú teplotu. Rovnako tak ako panvice z liatiny. Tieto panvice sú priamo určené na všetky pokrmy, na ich prípravu je žiadaná veľmi vysoká teplota. Rovnako sú vhodné aj na flambovanie pokrmov. Nevýhodou je to, že sú veľmi ťažké a väčšina začiatočníkov to s nimi príliš vedieť nebude. Pokiaľ nemáte umývačku riadu, tiež sa vám budú horšie čistiť. Liatinové panvice dobre vedú teplo a navyše vydržia dlho horúce, preto sa často v reštauráciách používajú na podávanie jedla, najčastejšie napríklad v mexických na fajitas. Urobíte na nich výborné steaky. Naopak na liatinovej panvici neodporúčame pripravovať glazované pokrmy a vlastne všetky tie, na ktoré je potrebné pridanie vína. Liatina nereaguje príliš dobre s kyselinami. Je len na vás, akým panviciam dáte prednosť, ale ako vidíte, na každý pokrm je vhodná trochu iná, a tak nebude na škodu, keď budete mať doma panvíc viac a z niekoľkých druhov materiálov, aby ste mohli vytvárať tie najchutnejšie pokrmy pre vašu rodinu.

Článok Kvalitná panvica vám v kuchyni nesmie chýbať bol publikovaný 18. března 2023 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...