Čomu sa venovať na záhrade v júni?

Sponzorované odkazy:

Čomu sa venovať na záhrade v júni?

Samozrejme nejde odpovedať univerzálnym spôsobom, záleží, či máte záhradu v nížine, alebo v podhorí, ale v júni je na záhrade vždy dosť práce. Síce už máte určite všetko zasadené, v skleníku sa už môžete chváliť úrodou, ale údržba záhrady je nekončiaci proces a nesmiete ju zanedbať ani v júni.

Zásadné je zalievanie, prihnojovanie, pletie a kontrola rastlín, tomu sa nevyhnete. V júni už obvykle nemusíte mať strach z prízemných mrazíkov, a tak vám odpadne neustále prikrývanie a odkrývanie rastlín. Plodiny, ako je repa, kvaka a mrkva, by mali byť pretriedené a tiež zbavené buriny. Zemiaky bude tiež potrebné zahrnúť. Veľmi milou povinnosťou v júni je zber domácich jahôd. Či už tých v závesných kvetináčoch, či záhonoch.

Starostlivo kontrolujte ovocné stromy, ktoré už pomaly nahadzujú plody, aby ich nenapadli škodcovia, v tomto období sú stromy naozaj náchylné, inak prídete o úrodu sliviek aj jabloní. Čerešne už môžete v júni pomaly ochutnávať, ale strážte si ich pred vtákmi, ktoré červené plody lákajú.

Bude tiež najvyšší čas vyväzovať popínavé rastliny, paradajky, môžete si zaobstarať aj ozdobné oblúky na popínavé ruže. V júni býva na Slovensku dostatok zrážok, pozor pri zálievke, aby ste to neprehnali a nepodporovali tak hnilobu vo vašej záhrade.

Ak ešte nemáte pripravené posedenie a gril na letné grilovačky, teraz máte najvyšší čas. Skontrolujte záhradný nábytok, prípadne ho zabezpečte novým náterom, dôkladne umyte grilovacie náčinie a gril. Nakúpte zásoby plynu, grilovacieho uhlia, či si nasekajte dostatok dreva, aby ste si mohli v lete iba posedieť s priateľmi.

V júni je tiež najvyšší čas na to, aby ste skontrolovali, vyčistili a napustili bazén, pokiaľ ho máte. Alebo porozmýšľali o zakúpení aspoň nadzemného bazéna pre deti. V poslednej dobe sú tiež veľmi obľúbené nafukovacie vírivky, ktoré z vášho obyčajného víkendu na vlastnej záhrade urobia relaxačný wellness zážitok.

Článok Čomu sa venovať na záhrade v júni? bol publikovaný 27. června 2023 v 06.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...