Plast, sklo alebo antikor. Aký materiál je najlepší na uschovanie potravín?

Sponzorované odkazy:

Plast, sklo alebo antikor. Aký materiál je najlepší na uschovanie potravín?

Boxy a dózy na potraviny má doma snáď úplne každý. Väčšina z nás rieši problém s chýbajúcimi viečkami, ale skôr by nás malo zaujímať, z akého materiálu je náš box na potraviny vyrobený. Prečo? Pretože pokiaľ je vyrobený zo zdravotne závadného materiálu, nebude zdravé ani jedlo, ktoré do neho uschováme.

Nečakajte od nášho článku, že vám napíšeme, ktorú značku boxov a dóz máte kupovať. Budeme sa venovať materiálu, ktorý je najvhodnejší, výrobcu, ktorému budete veriť, si musíte nájsť sami.

Plasty

Väčšina domácností má jednu skrinku, v ktorej sú najrôznejšie misky, boxy a dózy, obvykle je až deväťdesiat percent z nich vyrobených z plastu. Plast je obľúbený pre jeho nízku hmotnosť, prenositeľnosť a jednoduchú údržbu. Stačí dať plastový box do umývačky a máte po starostiach. Plastové dózy a boxy však prinášajú najväčšie nebezpečenstvo. Najmä ak ste kúpili necertifikované boxy niekde na tržnici, alebo z čínskeho e-shopu. Plasty, ktoré sa dotýkajú nášho jedla by mali byť BPA-free, ich výrobca by na ich výrobu mal mať certifikát. BPA – bisfenoly môžu poškodiť váš endokrinný systém a rozhodiť hormonálnu rovnováhu vo vašom tele. Obzvlášť pozor dávajte na čokoľvek plastové pre vaše deti – aj fľaštičky na mlieko by mali niesť označenie BPA-free, v dnešnej dobe by to na trhu mala byť samozrejmosť, väčšina vecí pre malé deti býva starostlivo testovaná, neznamená to však, že čokoľvek sa dostane do obchodu prejde kontrolou.

Sklo

Sklo je skvelou surovinou na výrobu čohokoľvek, pretože je ľahko recyklovateľné, dezinfikovateľné, navyše nebude obsahovať škodlivé alebo toxické látky. Sklenené dózy a boxy sa skvele hodia na skladovanie potravín doma – či už v špajze, alebo v chladničke. Ľahko ich umyjete, dajú sa vyvariť, takže sa ľahko a lacno zbavíte baktérií. Na cesty, na pikniky a cesty do práce sú sklenené dózy nevhodné, predsa len je tu väčšie riziko, že ich rozbijete a zraníte sa. Navyše sklo nemá hlavnú výhodu plastu – nie je také ľahké. Samozrejme sa vyrábajú aj dózy zo špeciálneho – odolnejšieho skla, ale stále sa jedná o sklo. Nie je teda vhodné, dávať desiatu do školy deťom do sklenených dóz.

Antikor

Oproti skleneným dózam má antikor výhodu v tom, že ho jednoducho nerozbijete. To by ste ich snáď museli prejsť vlastným automobilom. Antikorové dózy sú vďaka svojej odolnosti vhodné na cesty, na prenášanie hotových jedál, ale aj napríklad do spomínanej školy, či do zamestnania. Ich nevýhodou je nepriehľadnosť na rozdiel od sklenených a plastových dóz, navyše si v antikorovom boxe nebudete môcť ohrievať jedlo priamo v mikrovlnnej rúre, pretože do nej nesmiete dať nič kovové.

Ako vidíte, každý druh dóz má svoje výhody a nevýhody, podľa spôsobu a miesta použitia. Ja osobne preferujem sklenené dózy na doma a antikorové boxy na von, pretože plastu už je okolo nás viac ako dosť.

Článok Plast, sklo alebo antikor. Aký materiál je najlepší na uschovanie potravín? bol publikovaný 18. července 2023 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...