Bylinková záhradka je nielen okrasná, ale aj vám pomôže udržať zdravie II. diel

Sponzorované odkazy:

Bylinková záhradka je nielen okrasná, ale aj vám pomôže udržať zdravie II. diel

minulom článku sme sa venovali téme, ktorá zaujíma úplne všetkých, ktorí bývajú občas chorí – pestovaniu byliniek. Zaujíma vás, ktoré bylinky nesmú u vás v záhradke chýbať? Urobte si voňavý bylinkový čaj a pokračujte v čítaní.

Bazalka

Je skvelá voňavá bylinka, ktorá prináša množstvo benefitov pre zdravie, ale žiadne cestoviny nebudú chutiť dokonale, pokiaľ v nich nebude aspoň vetvička bazalky. Bazalka je úžasná nielen na zažívanie, migrény a závraty, ale predtým ju užívali ako afrodiziakum. Tú jednoducho v záhradke, alebo aspoň v kvetináči jednoducho musíte mať!

Tymian

Tymian budete môcť žať počas celého roka. Používal sa na liečbu parazitov, ako dezinfekcia tráviaceho, ale aj dýchacieho ústrojenstva, bojuje proti kŕčom, dá sa z neho vyrobiť skutočne účinný sirup proti kašľu, či masť na priedušky. V kuchyni využijete tymian nielen na prípravu rýb, svoje uplatnenie nájde aj v polievkach, omáčkach, čajových zmesiach, ale napríklad aj pri výrobe domácich údenín.

Levanduľa

V našom zozname nesmie chýbať voňavá dáma z Francúzska – levanduľa. Síce to nie je technicky až tak bylinka, ale jedlá rastlina, ktorá sa nepoužíva iba na prípravu parfumov. Priláka aj včeličky, ale vyrobiť si z nej môžete vankúšiky, ktoré vám pomôžu zaspať, ale aj vlastnú prírodnú kozmetiku. Levanduľový olej, masť, levanduľové mydlo, čokoľvek vás napadne, vždy bude levanduľa veľmi prínosná pre vaše zdravie a duševnú pohodu. Odjakživa sa totiž levanduľa používala na zmiernenie úzkostí, stresu, na liečenie problémov so spaním. Vďaka tomu, že má antibakteriálne účinky, levanduľa sa používa na liečbu kožných neduhov – napríklad levanduľový olej je skvelý na akné. Levanduľa vám tiež pomôže odohnať chrípku, zmierni bolesť v krku, zlepší krvný obeh a dodá vám energiu. A to je len slabý zoznam všetkých kúziel, ktoré táto nenápadná bylinka vie.

Oregano

Oreganu boli odpradávna prisudzované nadpozemské schopnosti v liečení, navyše je vhodné do mnohých pokrmov. Dodnes je oregano malým bylinkovým zázrakom a rozhodne by nemalo chýbať vo vašej bylinkovej záhradke, alebo aspoň v kvetináči za kuchynským oknom.

Článok Bylinková záhradka je nielen okrasná, ale aj vám pomôže udržať zdravie II. diel bol publikovaný 8. srpna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...