Čomu sa na záhrade venovať v auguste? II. diel

Sponzorované odkazy:

Čomu sa na záhrade venovať v auguste? II. diel

predchádzajúcom článku sme sa venovali dôležitosti starostlivosti o záhradu aj v letnom období, kedy sa nám vďaka horúčave nechce vôbec pracovať. Dnes vám prinášame voľné pokračovanie tohto článku. Uvidíte, že keď sa po malých krôčikoch budete venovať záhradke aj v lete, nebudete mať na jeseň toľko práce a starostí.

Počas neskorého leta sa musíte tiež venovať najrôznejším kríkom na vašej záhrade. Prejdite záhradu, starostlivo ich skontrolujte, či nie sú napadnuté škodcami. Kríkové ovocie starostlivo oberte, kríky musíte tiež zalievať. Aby im vlaha pri koreňoch dlhšie vydržala, doprajte im viac mulču.

Myslite aj na záhradku, ktorú máte doma. Kedy inokedy bude vhodné nanosiť si interiérové kvety, riadne ich osprchovať, presadiť do novej zeminy a vymeniť im kvetináče za väčšie ako teraz. Samozrejme, toto je činnosť, ktorej sa môžete venovať aj doma počas jesenných mesiacov, ale vedzte, že keď to urobíte v lete, nebudete musieť upratovať doma neporiadok a hlinu z presádzania. Niektoré interiérové kvety navyše ocenia pobyt vonku na slniečku.

V období, keď menej prší musíte zalievať aj stromy. Nemusíte to robiť každý deň, ale aj vyrastené stromy trpia v týchto dňoch nedostatkom vlahy. Najmä čerstvo vysadené ihličnaté stromčeky sú extrémne citlivé na vysychanie a nedostatok vlahy v pôde, pretože ešte nemajú dokonalé koreňové systémy.

Zabúdať by ste nemali ani na postupný zber a sušenie voňavých byliniek, aby vám v zimnom období pomohli udržať vaše zdravie. Bylinky nemusíte iba sušiť, ale môžete z nich vyrobiť najrôznejšie limonády, sirupy a kvapky.

Niektoré kvety už teraz odkvitajú a majú semienka, priebežne ich zbierajte a starostlivo ukladajte do suchých nádob, aby ste nemuseli na jar zbytočne utrácať za nové.

Teraz je tiež najvyšší čas na zber cibule (záleží na nadmorskej výške vašej záhradky – niekde je to skôr, inde neskôr). Po zbere uložte cibuľu do drevených debničiek a umiestnite na tienisté a dobre vetrané miesto, napríklad pod pergolu, než ich umiestnite do pivnice.

Vidíte, že tej záhradníckej práce na august nie je toľko, keď každý deň budete venovať chvíľku vašej záhradke, bude pripravená na jeseň a vy stihnete aj odpočívať.

Článok Čomu sa na záhrade venovať v auguste? II. diel bol publikovaný 26. srpna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...