Ako sa pripraviť na Vianoce?

Sponzorované odkazy:

Ako sa pripraviť na Vianoce?

Skôr než zazvoní Ježiško, čaká nás mamičky veľa práce. Objednať a zabaliť darčeky, zohnať najkrajšie vianočné dekorácie, nakúpiť pohostenie a jedlo na tieto najobľúbenejšie sviatky roka a tiež pripraviť dom. Iste sa vám bude hodiť pár tipov, ako to všetko stihnúť, aby na Štedrý deň bolo u vás upratané, a vy ste si mohli užiť vianočnú atmosféru s rodinou. V pokoji a bez stresu.

Rozvrhnite si sily, aby ste mohli mať Štedrý deň naozaj čarovnýRozvrhnite si sily, aby ste mohli mať Štedrý deň naozaj čarovný

Urobte miesto pre nové

Vyhoďte všetko, čo je zastarané, rozbité, alebo už nepoužívate. Upracte počas jesenných daždivých dní v špajze. Ani korenie a sušené bylinky či huby nevydržia navždy. Ak korenie presýpate do koreničiek, asi trochu vám chýba prehľad o dátume spotreby, neváhajte si privoňať ku koreniu, poprípade ho ochutnajte. Čokoľvek sa vám nezdá, radšej vyhoďte. Ak ste na jar robili obrie zásoby ryže, cestovín a múky, starostlivo ich skontrolujte a po záruke veci vyhoďte. Už pri upratovaní v špajze si môžete písať zoznam toho, čo bude potrebné si zaobstarať nové.

Na trhu existuje nepreberné množstvo vianočných dekoráciíNa trhu existuje nepreberné množstvo vianočných dekorácií

Deti určite dostanú od Ježiška veľa nových hračiek, preto aj oni by si mali upratať, staré, nepoužívané hračky vyhoďte, alebo darujte. Preberte všetkým šatníky a urobte nekompromisnú čistku. Najskôr si všetky veci doma zorganizujte a potom vám predvianočné upratovanie zaberie menej času, pretože budete upratovať menej vecí.

Vianočné darčeky

Tento rok budeme musieť asi vianočné darčeky zaobstarať väčšinou online, alebo sa budeme musieť uspokojiť s ponukou obchodných reťazcov, ktoré nám zostali otvorené. Nezabúdajte na to, že zásielkové služby sú pred vianočnými sviatkami zahltené a radšej objednajte darčeky v predstihu.

Vláda zatiaľ nevie, či povolí predaj vianočných stromčekov, ak plánujete nákup umelého stromčeka, teraz je už najvyšší čas.

Pripravte sa na hostí

Ak bude u vás tráviť štedrý deň súrodenec s rodinou, či rodičia, pripravte si včas miesto, kde ich uložíte. Tí šťastní, ktorí majú miestnosť pre hostí, ju len upracú a pripravia čisté obliečky a uteráky. Ak sa vaša návšteva bude musieť uspokojiť s rozkladacím gaučom v obývacej izbe, gauč už teraz skontrolujte, či funguje rozkladací mechanizmus, alebo nie sú po rozložení niekde viditeľné škvrny.

Nezabudnite hosťom nachystať čisté obliečky a uterákyNezabudnite hosťom nachystať čisté obliečky a uteráky

Tiež urobte miesto v komode, či v skrini, kam si bude môcť vaša návšteva veci vybaliť, nezabudnite tiež vymyslieť, kam si vianočné návštevy odložia kabáty, tie bývajú objemné a väčšinou sa nám v bytoch nezmestia do predsiene. Kúpte stojan na dáždniky a odkvapkávajúcu podložku na topánky. Ušetríte si čas pri upratovaní. Už teraz vymyslite, kam na sviatky umiestnite vianočný stromček, ak bojujete s priestorom, býva to „zábava“ na pol dňa. Kto niekedy býval v naozaj malom byte, vie, že aby mohol niekam postaviť stromček, musí presťahovať pol miestnosti a premiestniť nábytok. Keď to vymyslíte zavčasu, nebudete na Vianoce v strese.

Kúpeľňa

Samozrejme na ňu budete myslieť pri predvianočnom upratovaní, ale keď je celá rodina pohromade, navyše aj hostia, dbajte na to, aby v nej bolo neustále upratané. Nezabudnite na to, aby si hostia mali kam odložiť kozmetiku, ktorú používajú. Uteráky pre hostí môžete zrolovať a dať do prúteného košíka, aby si mohli brať nové podľa potreby.

Vianočné želania

Už teraz môžete premyslieť vianočné a novoročné priania, poprípade si ich nechať vytlačiť na mieru. Ak posielate pohľadnice, napíšte si ich už teraz. Pred sviatkami je doma veľa práce a odpadne vám tak ďalšia vec, ktorú treba zariadiť.

Myslite aj na domácich miláčikov

Pred príchodom hostí, upracte miláčikom teráriá, akváriá, záchody, či klietky, nie všetci hostia sú na pach vašich maznáčikov zvyknutí, a mohlo by im to byť nepríjemné. Máte psa, alebo mačku? Pripravte im pelech, ktorý umiestnite na miesto, kde budú mať trochu súkromia, ak by sa im nepáčila návšteva a chceli by mať kam zaliezť. Tento rok pravdepodobne nebudú silvestrovské ohňostroje, čo minimálne domácim miláčikom stres ušetrí.

Napíšte si zoznam

Blíži sa advent, doba čakania na príchod Ježiška, mali by sme rozjímať, tešiť sa. V čase pandémie, s domácou výučbou na krku to nebude jednoduché, ale ak si napíšete zoznam, a každý deň pripravíte niečo na Vianoce, nakoniec si ich všetci užijete.

Článok Ako sa pripraviť na Vianoce? bol publikovaný 14. listopadu 2020 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...